Nakon niza kontroverzija, udala se japanska princeza Mako

26.10.2021.

08:48

Autor: Hina/AFP/V.M.

Princeza Mako

Princeza Mako

Foto: Nicolas Datiche / Pool via REUTERS

Princeza Mako, nećakinja japanskog cara, udala se u utorak nakon godina kontroverzija zbog svoje zajednice sa zaručnikom Keiom Komurom, ali je i odustala od tradicionalnih obreda i znatne financijske naknade.

Japanska televizija prikazala je Mako kako napušta Akasakinu carsku rezidenciju u Tokiju i oprašta se od obitelji, klanja se roditeljima i grli sestru. 


Carska institucija je ovaj mjesec objasnila da se ceremonija vjenčanja, banket i drugi rituali neće održati te da se paušalni iznos koji se obično daje ženama iz carskog kućanstva koje se udaju za pučane, a iznosi 1,2 milijuna eura, ne odobrava.


Nećakinja cara Naruhita, koja je ovog vikenda napunila 30 godina, izgubila je svoju kraljevsku titulu kada su ona i Kei Komuro registrirali svoj brak, što je uobičajena situacija za žene iz loze, ali ona je prva u povijesti poslijeratnog Japana koja je uskratila odštetu.


Kći mlađeg brata cara Naruhita pretrpjela je godine kritika i odugovlačenja oko svog plana za brak s također 30-godišnjim Keiom Komurom, koji je napadnut zbog navoda da je njezina majka posudila novac od bivšeg zaručnika i da mu nije htjela vratiti.


Ova svađa, koja još nije riješena, izazvala je skandal u Japanu, gdje se očekuje besprijekorno ponašanje članova carske obitelji. Vjenčanje je tada bilo odgođeno, a Kei Komuro se 2018. preselio u SAD kako bi nastavio studij prava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!