09:38 / 19.11.2020.

Autor: I.Z./Hina

Uginula najstarija ženka kraljevskog pingvina Oma

Foto: Borna Filic/PIXSELL, arhiva

Foto: Borna Filic/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

U posljednje vrijeme malo je jela i izbjegavala druženje s drugim pingvinima te je prošlog tjedna uspavana.
Oma, ženka kraljevskog pingvina koju se smatra najstarijim pingvinom u svijetu u zoološkim vrtovima, uginula je u dobi od 46 godina na zapadu Njemačke.

Glasnogovornik zoološkog vrta Wuppertal kazao je da je njihovo istraživanje pokazalo da je Oma bila daleko najstarija pripadnica kraljevskih pingvina u nekom zoološkom vrtu.

- Ta vrsta pingvina u divljini prosječno živi do 20 godina, kazao je glasnogovornik.

Prema njegovim saznanjima sada najstariji pingvin u zoološkim vrtovima ima 37 godina. Generacije radnika zoološkog vrta brinule su se za Omu i ne pamti se koje je ime imala ranije jer je već godinama zovu Oma (baka).

Njezino je jaje uzeto na Antaktiku, a izlegla se u Južnoafričkoj Republici te je u Wuppertal stigla preko Nizozemske 1975.  kad je imala godinu dana. Tada je zoološki vrt kupio 12 pingvina.

Oma je izlegla tri pingvina. U posljednje vrijeme malo je jela i izbjegavala druženje s drugim pingvinima te je prošlog tjedna uspavana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!