14:03 / 25.03.2021.

Autor: Oka Ričko/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Umjesto kave, izložbe za ponijeti

"Exhibitions to go"

"Exhibitions to go"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Od, u posljednje vrijeme, sve popularnije „Coffe to go", puno je manje poznat jedan kulturološki projekt naslovljen „Exibitions to go". Riječ je o ciklusu izložbi zagrebačkoga Muzeja za umjetnost i obrt koje nakon svojega premijernoga prikazivanja, kreću na put prema muzejima i galerijama u manjim sredinama. 

Tako je i retrospektivna izložba poznatoga dizajnersko-fotografskoga i životnog para Bachrach - Krištofić nakon zagrebačkog predstavljanja u Muzeju za umjetnost i obrt i postava u Rijeci, završila u Muzeju Moslavine u Kutini:

- Mi smo često domaćini zanimljivim gostujućim izložbama, a ova poznatoga tandema Bachrach i Krištofić zasigurno je jedna od posebnijih, kaže ravnateljica Muzeja Moslavine Jasmina Uroda Kutlić.

Jasmina Uroda Kutlić

Jasmina Uroda Kutlić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Posebnija je upravo onoliko koliko je već 40 godina sasvim poseban, prepoznatljiv i intrigantan dizajn, umjetničko djelovanje koje objedinjuje izdavaštvo, diskografiju, muzejsko-galerijsku aktivnost, stvaranje vizualnih identiteta nosača zvuka, glazbenika i izložbenih projekata, koje potpisuje dvojac Bachrach & Krištofić.


Jedina je to konstanta je u četiri desetljeća u kojima se mijenjalo gotovo sve - od društvenih i političkih okolnosti, kulturnih okvira do medija. Vinil je postao dio prošlosti i muzejske memorije.

Bachrach & Krištofić

Bachrach & Krištofić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

- Mnogi naši posjetitelji prisjetili su se svoje mladosti u doba Doriana Greya ili Novoga vala, a s obzirom na to da današnji klinci većinom nisu čuli za glazbenike iz toga perioda, na naše i njihovo veliko veselje, Sanja i Mario imali su nekoliko vodstava kroz izložbu i to ponajviše za kutinske gimnazijalce, dodaje Jasmina Uroda Kutlić.


Desetljeća iza njih ostaju obilježena s više od 400 omota različitih nosača zvuka, plakata, autorskih knjiga, fotografskih portreta, aktova i značajne baštinske arhitekture koji s vizualima izložbenih i umjetničkih projekata čini koherentan umjetnički opus uvijek prilagođen vremenu i u kreativnoj komunikaciji s publikom. Ne staju ni danas - jer već je 5 godina prošlo od prve retrospektive u zagrebačkom Muzeju za umjetnost.

- Na ovoj izložbi izlažemo i neke nove radove koje smo radili u međuvremenu, kataloge i postave izložbi i u nešto drugačijem postavu, napominje Sanja Bachrach Krištofić.


Par kojega neraskidivo veže stvaralaštvo i privatni život, svoju umjetnost doslovno - živi od 1981. godine, i to 24 sata dnevno.


Strastveno, duhovito, intrigantno, sa zanimanjem za svakodnevni život, kulturu, supkulturu koja postaje dio antologije. Kao što su Bachrach i Krištović već odavno dio antologije hrvatske umjetnosti 20. i 21. stoljeća.

Bachrach & Krištofić

Bachrach & Krištofić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!