Umro je redatelj Supermana i Gooniesa

06.07.2021.

09:07

Autor: Hina/V.M.

Richard Donner

Richard Donner

Foto: s_bukley / Shutterstock

Richard Donner, holivudski redatelj među čije se filmove ubrajaju "Superman" i "Smrtonosno oružje", umro je u 91. godini, objavio je u utorak BBC.

Umro je u ponedjeljak, potvrdila je njegova supruga, filmska producentica Lauren Shuler Donner. Njegova produkcijska kompanija potvrdila je vijesti Varietyju, no nije naveden uzrok smrti.


Njegov prvi veliki proboj bio je s filmom "Pretkazanje" iz 1976., dok je kasnije producirao "Moga prijatelja Willyja" i "Izgubljene dječake". Njegov rad na "Pretkazanju" donio mu je i ulogu redatelja originalnog "Supermana" iz 1978. godine. Donner je također radio na dijelovima nastavaka "Supermana", no zbog spora s dva producenta koji su radili na filmu, napustio ga je prije nego je bio završen.

Donner je potom režirao svoj sljedeći studijski hit, "Goonies". Iza toga je uslijedio prvi dio "Smrtonosnog oružja", koji je snimljen 1987., s Melom Gibsonom i Dannyjem Gloverom u glavnim ulogama.


Steven Spielberg, koji je napisao priču prema kojoj su snimljeni "Gooniesi" rekao je Varietyju da je Donner bio "talentiran u velikom broju žanrova".


- Biti u njegovom krugu bilo je poput druženja s vašim omiljenim trenerom, najpametnijim profesorom, najgorljivijim motivatorom, najdražim prijateljem, najodanijim saveznikom i naravno, najvećim Goonijem od svih. Bio je u potpunosti dječak. Potpuno vođen srcem. Ne mogu vjerovati da ga nema, no njegov hrapavi, srčani smijeh ostat će sa mnom zauvijek, rekao je Spielberg.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!