15:38 / 30.04.2020.

Autor: Studio 4/Hina/V.M./HRT

Unison: Hitno vratiti glazbena događanja uživo

Arhivska fotografija/HRT

Arhivska fotografija/HRT

Foto: - / HRT

'Unison - Hrvatski glazbeni savez' uputio je Vladi RH pet prijedloga za hitnu revitalizaciju glazbene industrije teško pogođene krizom, upozorivši kako je za taj sektor od vitalnog značaja uključiti glazbene nastupe uživo.
'Unison - Hrvatski glazbeni savez' uputio je Vladi RH pet prijedloga za hitnu revitalizaciju glazbene industrije teško pogođene krizom, upozorivši kako je za taj sektor od vitalnog značaja uključiti glazbene nastupe uživo u prvi val popuštanja mjera javnog okupljanja.

Restriktivne mjere javnog okupljanja u proteklih šest tjedana najprije su i najviše pogodile upravo glazbenu i kulturnu zajednicu, pri čemu se ogromna većina hrvatskih glazbenika našla u financijski iznimno teškoj situaciji kojoj se ne nazire kraj, upozorava Unison u pismu upućenom Vladi RH, Ministarstvu kulture, Stožeru Civilne zaštite i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

- Nastupi uživo glavni su izvor prihoda za glazbenike i jedan od osnovnih pokretača sektora kulturnih i kreativnih industrija, koje s više od 22 milijarde kuna čine 6,3 posto hrvatskog BDP-a, ističu.
Glas: Što prije omogućiti nastupe umjetnicima i kulturnjacima U lanac industrije uključeni su i drugi presudno važni segmenti sustava: promotori, diskografske i izdavačke kuće, organizatori koncerata, servisi za prodaju ulaznica, ostali popratni tehnički servisi, pa sve do medija web portala, radio i TV postaja.

Kako u aktualnim okolnostima glazba uživo ima ogroman pad opsega djelatnosti te pad prihoda od 100 posto u odnosu na uobičajene uvjete, smatraju kako je nužno što hitnije odobriti moguće načine obavljanja djelatnosti u prilagođenim uvjetima djelovanja sljedećih tjedana i mjeseci.

Stoga u ime više od 17 tisuća glazbenika, članova udruga Saveza i njihovih obitelji, pozivaju Vladu i nadležne institucije da u plan revitalizacije gospodarskih sektora po hitnom postupku razmotre i uvrste njihove prijedloge za spas glazbene djelatnosti i svih njezinih dionika.
Apel hrvatskih i europskih glazbenika za mjere za pomoć <script async src="//cdn.embedly.com/widgets/platform.js" charset="UTF-8"></script> U okolnostima popuštanja mjera Stožera za civilnu zaštitu i predviđanja mogućnosti okupljanja do 10 ljudi, predlažu postupno otvaranje glazbenih studija za snimanje i produkciju; odobravanje mogućnosti održavanja koncertnih nastupa bendova i/ili DJ-eva na terasama i otvorenim gradskim prostorima (trgovi, rive i sl.); te održavanje koncerata na otvorenom prostoru s malim izvođačkim postavima uz zajamčeno održavanje preporučene distance među glazbenicima (tzv. drive-in koncerti).

Nadalje, smatraju kako bi sukladno uputama Stožera za civilnu zaštitu koji je naveo mogućnost održavanja vjerskih službi, trebalo odobriti i mogućnost održavanja koncerta u zatvorenim prostorima koji mogu osigurati međusobnu fizičku distancu uz poštivanje epidemioloških smjernica.

Konačno, predlažu open-air koncerte koji se mogu održavati i pred većim brojem posjetitelja koji bi na velikim otvorenim površinama (npr. Hipodrom, stadioni i slično) na označenim pozicijama, u grupama od 5 ili do 10 ljudi pratili koncert.

Svi predloženi modeli uvodili bi se u fazama, a riječ je o, kako se ističe, obnovi vitalnog dijela poslovanja hrvatske glazbene zajednice.

Unison je krovni savez glazbenih udruga kojeg čine udruge skladatelja, izvođača i njihove službe za kolektivno ostvarivanje autorskih i izvođačkih prava: HDS - Hrvatsko društvo skladatelja i HDS ZAMP, HGU - Hrvatska Glazbena Unija, HUIG Hrvatska udruga istaknutih glazbenika, HUOKU Hrvatska udruga orkestralnih i komornih umjetnika te HUZIP Hrvatska udruga za zaštitu izvođačkih prava.

O toj je inicijativi gostujući u Studiju 4 govorio Nikša Bratoš koji se u emisiju Zajedno za zdravlje uključio video pozivom:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!