Uoči velikog koncerta Amira Medunjanin nastupila u našem studiju

07.06.2023.

07:05

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Amira Medunjanin

Amira Medunjanin

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Nakon brojnih poznatih domaćih, ali i svjetskih pozornica, jedna od najpoznatijih vokalnih solistica čije je ime postalo sinonim za sevdah i sevdalinku Amira Medunjanin održat će koncert u zagrebačkoj Areni.

U četvrtak, 8.lipnja, u zagrebačkoj Areni Amira Medunjanin priredit će koncert naslovljen "Gdje pjesme nose ljudska lica". Nastupit će uz Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Jurice Petrača.

Uoči velikog koncerta ta hvaljena glazbena umjetnica nastupila je u studiju emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Od prvog studijskog albuma Rosa iz 2003. godine, objavila je više od deset nosača zvuka i u prethodnih 20 godina dobila je mnoga priznanja diljem svijeta za promociju kulturne baštine. Također, za najbolju žensku vokalnu izvedbu i najbolji world music album dobitnica je nagrade Porin.

Već uveliko poznata po svojoj izvanrednoj izvedbi, Amira se ističe i jedinstvenom emocijom kojom pristupa glazbi općenito, a zbog upečatljivog vokala nerijetko je uspoređuju s divama poput Cesarie Evore i Billie Holiday.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska je u pratnji harmonikaša Antonija Vrbičkog Amira Medunjanin izvela je pjesme "Tvojte oči Leno mori" i "Pjevat ćemo što nam srce zna", a između dvije izvedbe smo s divom sevdaha i porazgovarali:

- Zagrebačka Arena je vrlo impozantna. Imali smo koncert 2018. godine u pulskoj Areni. Sve te arene su mi zastrašujuće, ali to je bio prekrasan koncert. Vjerujem da će i ovaj u Zagrebu biti isto tako lijep. Neizmjerno me raduje činjenica što ću imati priliku ponovo nastupiti sa Simfonijskim orkestrom HRT-a. Mi smo imali 'vatreno krštenje' tijekom panedmije na Sunčanoj strani Prisavlja. No samo je 200 ljudi mogli biti na koncertu zbog mjera opreza, i to je bilo prenabijeno emocijama, prisjetila se Medunjanin.

Uz HRT-ove simfoničare s Amirom Medunjanin u Areni Zagreb će nastupiti i sjajni mladi glazbenici s kojima surađuje već neko vrijeme:

- Jedan od njih je i Antonio Vrbički, koji je tu sa mnom, i s kojim surađujem već skoro tri godine, dodala je Medunjanin.

Između njih dvoje dogodila se čarolija već kod prvog susreta:

- Imali smo probu od 20-ak minuta i nakon toga koncert od tri sata, rekao je Antonio.

- To su oni momenti kad ste na istoj valnoj duljini što se tiče muzike, a to je vrlo rijetko, i neprocjenjivo, i to se čuva, nadovezala se Amira.

Koncert u Areni Zagreb zove se "Gdje pjesme nose ljudska lica":

- Neću pričati o ružnim stvarima, ali u periodu dok smo svi morali mirovati zbog panedmije, pogotovo mi koji živimo od energije publike, nismo mogli vidjeti ta lica, a sad je vrijeme da to možemo. Svaka pjesma nosi neko ljudsko lice, neku ljudsku priču i mi smo ustvari pripovjedači nekakvih neuzvraćenih ljubavi, i tužnih i sretnih, i ljubomore, objasnila je Amira Medunjanin.

Amira Medunjanin od samih početaka traži odgovarajući pristup tumačenju i predstavljanju tradicijske glazbe, i pokušava se usredotočiti na onaj dio naše umjetnosti iz perspektive modernoga svijeta koji nas okružuje.

Kroz rad s internacionalnim umjetnicima, kao što su Jordi Savall, Trondheim Solistene, Cappella Amsterdam, i mnogobrojnim koncertima koje je održala, uspješno predstavlja kulturu s ovih prostora, odnosno tradicijsku glazbu na world music sceni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!