19:37 / 12.10.2019.

Autor: HRT

Upoznajte heroje na 4 noge!

-

-

Foto: - / -

HUOPP trenutno broji 15 aktivnih pasa. Psi su različitog uzrasta i različite razine spreme.
Hrvatska udruga za obuku potražnih pasa (HUOPP ) željela je pokazati građanima što zapravo radi.

Tko su njihovi psi, vodiči i pokaznu vježbu koja je pokazala na koji način pas pronalazi unesrećenu osobu. Sve se događalo jutros u bivšoj vojarni u Jastrebarskom na poligonu za vježbu civilnih postrojbi. Djeca su uz edukaciju djeca, dobila mogućnost slikanja sa psima.

Svaki vodič obučava potražnog psa za sebe. Ne postoji dućan u kojem se kupuju potražni psi, kažu. Vodič se obučava kako bi mogao izgraditi ne jednog, nego više pasa koji bi mogli sudjelovati u akcijama spašavanja iz ruševina, a svi su vodiči volonteri i imaju svog psa koji im je kućni ljubimac. Psi u mirovinu idu s 10 godina, osim ako ne pokažu želju da rade i dalje.

Priča se zaokružuje kada vodič i pas koji je završio obuku postaju potražni tim koji ulazi u modul za traganje i spašavanje u urbanim sredinama. To je kompletan tim koji može raditi sve faze pretrage - od izviđanja do spašavanja duboko zatrpanih ljudi, razmicanja teških blokova.
Najbolje je kad psi krenu s obukom kao štenci. Treba im u prosjeku 2,5 godine da bi se mogli poslati na prvi ispit. Naravno, sve ovisi o psu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!