13:37 / 02.12.2020.

Autor: HRT

Upoznajte Olivera Dragojevića kakav je zaista bio

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Oni koji su vidjeli ovaj film i plakali su i pjevali shvaćajući koliko nam svima nedostaje Oliver i kako ga je nemoguće nadomjestiti.
Dan prije rođendana Olivera Dragojevića ponovno smo prikazali film "A Porina dobiva... Oliver Dragojević", koji je premijerno priikazan na drugu godišnjicu smrti neprežaljenog glazbenika, a dostupan je na multimedijskoj platformi HRTi.

Prvi je to autorizirani dokumentarni film o Oliverovu životu i karijeri, u izvršnoj produkciji tvrtke Unison Pro, a iz serijala "A Porina dobiva...". Scenarist i redatelj Toni Volarić u sedamdeset minuta odlučio je na neuobičajen način slijediti Oliverovu karijeru, a filmska se priča ispisuje uz izjave Oliverove rodbine, prijatelja, suradnika i kolega glazbenika. Priču o velikom Oliveru pletu njegovi najbliži: supruga Vesna, prijatelji Bata, Brico, Gibonni, Tedi Spalato, Tomislav Mrduljaš, Zorica Kondža, Vinko Barčot, Meri Cetinić. Foto: Tino Juric/PIXSELL

Doznajemo mnoge pojedinosti Oliverova privatnog života i dosad neobjavljene snimke nastale daleko od očiju javnosti, na proslavama i druženjima s obitelji i prijateljima, iz ribolova, sa snimanja pjesama za neke sad već slavne albume. Uz to, film donosi i priče o nastanku mnogih pjesama koje su obilježile dugu karijeru pjevača, od mnogih proglašenog najpopularnijim i najobožavanijim u povijesti hrvatske zabavne glazbe. Bio je to čovjek koji je sanjao i dosanjao nastupe i u prestižnim svjetskim dvoranama, od New Yorka do Londona i Pariza... Ali, ipak, najradije se vraćao u svoju Vela Luku, moru i ribama, tišini mora, daleko od pozornica i popularnosti.

Oni koji su vidjeli ovaj film i plakali su i pjevali shvaćajući koliko nam svima nedostaje Oliver i kako ga je nemoguće nadomjestiti. Posebno je zanimljivo čuti koliko nedostaje obitelji, ljudima s kojima se svakodnevno družio, kako su nastale pjesme koje ćemo pjevati još desetljećima.

Autorska ekipa je, stvarajući film o Oliveru, bila u Veloj Luci, Splitu, Zagrebu, a gledatelji će se, zahvaljujući arhivi HRT-a, moći prisjetiti mnogih Oliverovih nastupa, prije svega onih koje je sanjao i uspio dosanjati u Parizu, New Yorku i Londonu. Film donosi mnoge pojedinosti iz Oliverova privatnog života, neobjavljene snimke nastale daleko od očiju javnosti, na proslavama i druženjima s obitelji i prijateljima, sa snimanja pjesama za neke sad već slavne albume, iz ribolova...

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Bio je normalan, "jedan od nas"...

Bio je zvijezda, ali se nikad nije ponašao poput zvijezde.  Baš nikad u životu nije glumio nedostižnu veličinu kojoj obični smrtnici ne bi smjeli prići. Baš suprotno - i sama pomisao da bi se tako ponašao, njega bi zgranula. Samog sebe je smatrao običnim čovjekom, "jednim od nas", o čemu u filmu najbolje svjedoči njegova supruga Vesna:

- Njegovo mjesto je bilo: Muzika, familija, more...

Uz Split i Vela Luku za Olivera je važan grad bio i Dubrovnik, jer je tamo upoznao svoju Vesnu. Mimoišli su se na Stradunu i okrenuli jedno za drugim.  Upitala je prijatelje tko je taj momak koji se okrenuo za njom. A kad su joj rekli da je to novi član Dubrovačkih trubadura, ona je ironično kazala:

- A, baš se usrećili... Ona je tada  radila u bolnici u Dubrovniku, svaki vikend putovala svom Oliveru u Supetar ili Split. Jednog dana predložio joj je:

- Što ćeš dolazit, tramakavat se po autobusima, muka je to. Ajmo se mi oženiti pa da ti više ne moraš putovati Tako je i bilo, a ostali su zajedno cijelog života!  
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Svi su ga voljeli, i za svakog je uvijek našao vremana. Tako bi za posjet ribarnici, kaže Vesna, Oliveru i njoj trebalo gotovo pola dana. Jer bi on na ulici zastao i porazgovarao sa svakim tko bi ga nešto upitao, s mnogima se i fotografirao...

Uživao je ploviti i ribariti -  nije to bio hobi ni neki ispušni ventil, nego jednostavno način života. On je obožavao more. Supruga bi mu znala spakirati hranu i vodu, a on bi se nakon tri dana na moru doma, u Vela Luku, vratio s tim njezinim paketima. Preko ljeta nije nastupao, već je uživao ploveći s prijateljima u tišini.

Prijatelj Vinko Barčot ispričao je kako bi oni zajedno plovili i pritom satima šutjeli. Svatko bi sjedio na svojoj strani broda i guštao. Sam ulov pritom je bio sporedan, iako je Oliver itekako znao gdje i kako loviti. Tako Gibonn ipokazuje fotografiju morskog vuka Olivera kako po hladnoći, s kapom navučenom do nosa, ide s broda i nosi u rukama vrećice s ulovljenom ribom.

- Nema ga, nema njega i eto tako imam neki osjećaj da nema nikoga, neutješan je Gibonni.


Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Doznat ćete i detalje o dugoj karijeri pjevača od mnogih proglašenog najpopularnijim i najobožavanijim u povijesti hrvatske zabavne glazbe, čovjeka koji je sanjao i dosanjao nastupe i u prestižnim svjetskim dvoranama, od New Yorka do Londona i Pariza, a ipak se uvijek najbolje osjećao na svom brodu, na moru...

Primjerice, Meri Cetinić ispričala je kako je Oliver postao članom grupe More. 1970-ih je svirao u Dubrovačkim trubadurima, a onda je jednog dana sa svojim orguljama jednostavno došao u Supetar, na probu i rekao:

- Ja ću s vama svirat!

- Zaista, još za života Oliver je postao legendom među pjevačima. Od djetinjstva u Veloj Luci, pamtim ga kao jedinstvenog glazbenoga galeba. 31. srpnja 2018. Hrvatska se, na dosad neviđeni način, oprostila od svog Olivera, što su popratili mnogi domaći i svjetski mediji. O životnom putu ovog iznimnog glazbenika, na poseban način, donosi nam dokumentarni film na drugu godišnjicu njegove smrti. Stoga ne propustite pogledati prvu autoriziranu ekranizaciju Oliverovog života, iz posebnog serijala Dokumentarnih sadržaja HTV -a "A Porina dobiva..", naglasila je urednica Lejdi Oreb.

Film je nastao u sklopu serijala A Porina za životno djelo dobiva... Scenarist i redatelj Toni Volarić, snimatelji Vjeran Hrpka i Domagoj Lozina, ton majstor Silvio Mojaš Fric, montažer Augustin Tino Bilandžić, šminkerica Sanja Krstulović i izvršni producent Davor Drezga.Film na području RH pratite i preko multimedijske usluge HRTi, a možete ga i pronaći u videoteci spomenute platforme, gdje se nalaze dosad emitirani nastavci serijala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!