20:33 / 09.02.2019.

Autor: A.Gregur/H.Povijač/R.Divac Borovečki/P.F./HRT

Uprizorena seljačka buna

-

-

Foto: - / -

Velika seljačka buna uprizorena je 11. puta. Zahvaljujući entuzijazmu ljubitelja rekonstrukcija povijesnih bitaka postala je prvorazredni turistički proizvod.
U spomen na borbu malog čovjeka za pravicu, u stubičkom kraju uprizoruje se "Seljačka buna". Rekordan broj posjetitelja pratio je ovogodišnju spektakularnu rekonstrukciju završne bitke Velike seljačke bune.

Nikad veća povorka nije pratila Matiju Gupca i njegovu kmetsku vojsku. Obilježena je vellika seljačka buna iz 1573. godine. Spektakularna rekonstrukcija završne bitke ove se godine održala u podnožju dvorca Stubički Golubovec.

Povijest se i ovaj put ponovila. Iako teška srca, sudionici iz Hrvatske i četiriju susjednih zemalja pokazali su tragičan kraj Matije Gupca u borbi protiv Franje Tahija. 

Velika seljačka buna uprizorena je 11. puta. Zahvaljujući entuzijazmu ljubitelja rekonstrukcija povijesnih bitaka postala je prvorazredni turistički proizvod. Gotovo 20.000 ljudi pratilo je bitku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!