Urban i Simfoničari HRT-a - glazbena poslastica večeras na Trećem!

09.10.2022.

07:53

Autor: HRT

Koncert Damir Urban&4 i Simfonijski orkestar HRT-a

Koncert Damir Urban&4 i Simfonijski orkestar HRT-a

Foto: Dinko Cepak / HRT

- Meni se dogodila zapravo najljepša stvar koja se mogla dogoditi izvođaču na koncertu! Koncentriran sam. Sve osjećam. Vladam situacijom u potpunosti, a u isto vrijeme ne sjećam se ničega i potpuno sam nesvjestan i protoka vremena i svega što me okružuje! Zapravo svega osim glazbe i glazbenika, kaže legendarni Damir Urban o koncertu koji je sa svojom Četvorkom i Simfonijskim orkestrom HRT-a održao na Sunčanoj strani Prisavlja u sklopu nedavne proslave 10. rođendana Trećeg programa HTV-a.

Koncert Urban&4 i Simfonijski orkestar HRT-a

Koncert Urban&4 i Simfonijski orkestar HRT-a

Foto: Dinko Cepak / HRT

Na glazbenoj večeri za pamćenje izvedeno je 18 pjesama izdvojenih iz više od tri desetljeća duge Urbanove karijere, a za čije se orkestralne aranžmane pobrinuo Ante Gelo darujući iznimnu dramaturgiju introspektivnom rukopisu kultnog riječkog umjetnika. Ugledne prisavske glazbenike predvodio je maestro Alan Bjelinski. Koncert ne propustite večeras u 21:30 na Trećem programu HTV-a i multimedijskoj usluzi HRTi

Nastanak orkestralne šetnje kroz Urbanov stvaralački opus

Prvoga dana održavanja probe Simfonijskog orkestra HRT-a Urban se, kaže, zajedno s bendom povukao u kut prostorije trudeći se što manje smetati i biti primjetan.

video thumb

Slušajući Orkestar kojim je ravnao Alan Bjelinski činilo mu se, ističe, da je na neki način odvojen od vlastitih pjesama, vlastita autorstva i da sa svojim sastavom sluša neke odavno nastale, tuđe pjesme.

- To nisu pjesme i tekstovi koje sam ja pisao nego to su pjesme nekih drugih autora i mi sad jednostavno slušamo i uživamo u tim orkestralnim izvedbama, dodaje svestrani glazbenik. 

- Drugi dan je bilo nešto sasvim drugo!, opisuje pokušaj spajanja benda i zvuka na koji je navikao te onoga što su čuli dan ranije - orkestracija i orkestra.

Galerija
Proba za koncert Urban&4 i Simfonijski orkestar HRT-a , Foto: Dinko Cepak/HRT
Proba za koncert Urban&4 i Simfonijski orkestar HRT-a , Foto: Dinko Cepak/HRTProba za koncert Urban&4 i Simfonijski orkestar HRT-a , Foto: Dinko Cepak/HRTProba za koncert Urban&4 i Simfonijski orkestar HRT-a , Foto: Dinko Cepak/HRTProba za koncert Urban&4 i Simfonijski orkestar HRT-a , Foto: Dinko Cepak/HRTProba za koncert Urban&4 i Simfonijski orkestar HRT-a, Foto: Dinko Cepak/HRTProba za koncert Urban&4 i Simfonijski orkestar HRT-a , Foto: Dinko Cepak/HRTProba za koncert Urban&4 i Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Alana Bjelinskog, Foto: Dinko Cepak/HRTPozornica Sunčane strane Prisavlja, Foto: Dinko Cepak/HRT

- Predivno je bilo vidjeti kako se zapravo spaja ta nekakva sinergija rock benda i orkestra, djelomično školovanih i školovanih glazbenika i kako glazba zapravo sve te granice i sve te jezike svede pod jedno! I mi se vrlo brzo jako dobro razumijemo - što je još jedan dokaz da je glazba univerzalni jezik za sve, govori nagrađivani umjetnik.

Naglasivši kako se u taj koncert uložilo puno rada, zahvalio je, među ostalim, cjelokupnoj ekipi HRT-a, svima koji su radili na ozvučenju, Anti Geli koji je za sve izvedene pjesme napisao partiture te maestru Bjelinskom.

video thumb

Mnogi segmenti koncerta, ali samo jedna želja 

Neovisno radi li se o glazbenicima, ekipi HRT-a koja je odradila tonski dio i ozvučenje nastupa ili pak o publici, činilo mu se kako je sve objedinila želja da se dogodi nešto predivno i da koncert uspije u potpunosti. 

Ne krijući oduševljenje naposljetku i ustvrđuje: - Svi smo bili i publika i izvođači u isto vrijeme!

- Imali smo stvarno sreće! Prilika da nastupamo i da sviramo s ovakvim glazbenicima, da te pjesme zažive na ovakav način ne pruža se svaki dan! Zapravo, moglo se dogoditi da se i ne pruži nikad, zaključio je Urban dodavši i da se sada, kada je okusio ljepotu svega ovoga, nada da ovogodišnji zajednički nastup sa Simfoničarima HRT-a nije i posljednji.

video thumb

Glazbenu poslasticu Damira Urbana i Četvorke (Luka Toman - gitara, Marko Bradaschia - bubnjevi, Sandi Bratonja - bas gitara, harmonika i Saša Markovski - klavijature) te Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Alana Bjelinskog prikazujemo večeras, 9. listopada, na Trećem programu u 21:30!

Autor fotografija i dizajna je Dinko Cepak, scenograf Igor Juras, dizajner svjetla Marko Foretić, ton majstor Bruno Molnar, montažer Tihomir Tonžetić, redatelj koncerta Ivan Miladinov, a glazbeni producenti Duško Mandić i Ante Gelo.   

Galerija
Večer koncerta Urban&4 i Simfonijski orkestar HRT-a, Foto: Dinko Cepak/HRT
Koncert Urban&4 i Simfonijski orkestar HRT-a , Foto: Dinko Cepak/HRTKoncert Urban&4 i Simfonijski orkestar HRT-a, Foto: Dinko Cepak/HRTKoncert Urban&4 i Simfonijski orkestar HRT-a , Foto: Dinko Cepak/HRTKoncert Urban&4 i Simfonijski orkestar HRT-a , Foto: Dinko Cepak/HRTKoncert Urban&4 i Simfonijski orkestar HRT-a, Foto: Dinko Cepak/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!