Uskoro nova sezona "Vrtlarice": Evo što donosi novih 12 epizoda

04.01.2022.

10:07

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/M.Š./HRT

Kornelija Benyovsky Šoštarić, autorica serijala "Vrtlarica"

Kornelija Benyovsky Šoštarić, autorica serijala "Vrtlarica"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Uskoro započinje emitiranje nove, desete, jubilarne sezone Vrtlarice, serijala koji promovira organsko vrtlarstvo, zdrav život i odgovornost prema prirodi. Ove sezone gledat ćemo 12 nastavaka.

U emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" gostovala je autorica serijala, Kornelija Benyovsky Šoštarić. U epizodama će među ostalim pokazati kako je njezin vrt preživio ekstremne ljetne vrućine i ostao plodan te prepun života.

Klima se promijenila, a s time u korak i organski način uzgoja biljaka.

- Veliki je to izazov za organski uzgoj, svjedočimo klimatskim promjenama. Mnogi koji imaju vrt, svjedoci su da im vrtovi prošloga ljeta nisu preživjeli. Prošli smo pet toplinskih valova, na snimanju je bilo također teško zahtjevno. Potrebno je puno znanja da bi vrt opstao u takvim situacijama. Treba znati i treba raditi, govori Benyovsky Šoštarić. 

Pandemija puno toga promijenila

Vrtlarenje, kako se čini, u posljednje vrijeme postaje moda. Sve se više mladih time bavi, postaju svjesni da se radi o velikom bogatstvu.

- To već traje neko vrijeme. Jedan se novi preokret dogodio s pojavom pandemije. Prvo su ljudi u strahu od nestašica hrane prvo pohrlili u dućane, ispraznili police te su onda počeli razmišljati o samoodrživosti, pa su prazne travnjake počeli pretvarati u plodne povrtnjake, dodaje ističući da je broj vrtlara porastao za nekih 50%. 

Emisija "Vrtlarica" krenula je prije 10 godina, a tada se doživljavala kao "alternativa" te je organski pristup kod nekih stručnjak izazivao i podsmijeh. 

- Ma to je za amatere, nije baš moguće itd. Mi zapravo danas znamo da je ekološki uzgoj biljaka jedini održivi način. Nalazimo se sada u nekakvom prijelaznom razdoblju u kojem prema direktivama Europske unije moramo smanjiti upotrebu pesticida za 50%, ističe autorica serijala. 

Kornelija Benyovsky Šoštarić u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska"

Kornelija Benyovsky Šoštarić u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Dodaje je da je uloga njezine emisije te nje osobno, stalno raditi na edukaciji i osvještavanju.

- Cilj mi je uvijek pokazati da se može, da se može uzgajati na način koji je prihvatljiv za naše zdravlje, za prirodu...

Veliki utjecaj klimatskih promjena

Često se prilikom uzgoja povrća govori o regulativi oko korištenja sjemena. 

- Nije problem sjemena za vrtlare koji uzgajaju za sebe. Poljoprivreda je nešto drugo. Mi možemo neograničeno čuvati sjeme, ali moramo znati, jedna od zabluda je da je samo staro sjeme - dobro sjeme. Poglavito u kontekstu klimatskih promjena, to staro sjeme bilo je prilagođeno pravilnoj izmjeni vrućeg ljeta i hladne zime. Danas neka sjemena jednostavno ne mogu podnijeti te promjene, pojašnjava. 

Govoreći o novoj sezoni "Vrtlarice", Benyovsky Šoštarić kaže da ćemo gledati novih 12 nastavaka, a sve počinje 15. siječnja.

- Nekako sam se pokušala ove godine fokusirati na teme poput društvenih podjela, koje su prisutne i u vrtlarstvu. Postoje razni mitovi, zablude, pogotovo oko eko uzgoja. Htjela bi razbiti i iluzije da ekološki uzgojeno povrće "mora po sebi imati točkice i biti kržljavo". To je apsolutno netočno, može biti lijepo, zdravo i ukusno. Govorit ćemo i o tome da se potrebno stalno educirati, a i o tome da postoji predrasuda da je vrtlarstvo jednostavno, "da se dovoljno malo prošetati" po vrtu...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!