Ususret Dori 2023: Eni Jurišić, Yogi, Martha May, Barbara Munjas i Top of the Pop

04.02.2023.

19:46

Autor: HRT

Eni Jurišić, Yogi, Martha May, Barbara Munjas i Top of the Pop

Eni Jurišić, Yogi, Martha May, Barbara Munjas i Top of the Pop

Foto: HTV / HRT

U četvrtoj emisiji "Ususret Dori 2023" gostovali su Eni Jurišić, Yogi, Martha May, Barbara Munjas i Top of the Pop. U kratkim razgovorima s voditeljicom Mijom Negovetić odgovarali su na pitanja fanova, a ponešto su i odsvirali. Ako ste emisiju propustili, možete ju pogledati i na platformi HRTi. 

Eni Jurišić komentirala je veliki prošlogodišnji uspjeh s pjesmom "Trebaš li me" i suradnju s Matijom Cvekom te rekla kako im se u startu pjesma sviđala te su dobili dobre komentare od bližnjih.

- Nismo znali da će napraviti takav uspjeh dok nije izašla u javnost, dodala je.

Sudjelovala je na "The Voiceu" pa već ima iskustva s natjecanjima.

- Nakon "The Voicea" sudjelovala sam i na "A strani" koja nije takvog karaktera i taj dio mi je bio najopušteniji. Natjecateljski karakter ti daje adrenalin, ali više volim ležernije stvari. Mogla bih poistovjetiti "The Voice" i Doru. Probudio se taj natjecateljski duh, rekla je.

Najviše pamti izvedbe naših izvođača na Eurosongu.

- Zaboravila sam da je grupa "E.N.I." bila na Eurosongu s pjesmom "Probudi me", koji je meni bio totalni hit, istaknula je.

Naglasila je kako je s Matijom Cvekom spontano nastavljena suradnja nakon uspjeha pjesme "Trebaš li me".

- Sviđalo mi se kako je prošla prva suradnja, to mi je bio vjetar u leđa. Pjesma je došla spontano i nije pisana za Doru. Pjesma postoji od prije i htjeli smo je predstaviti u najboljem svjetlu, zato je Dora došla do izražaja. Drago mi je da sam se prijavila na Doru. Sviđa nam se rezultat kako je pjesma ispala. Pjesma ima jako lijep tekst u koji sam se prvo zaljubila. Akustična gitara je dala samo podlogu, kad je to bila još samo demo snimka. Volim moćnije balade i uživam u njima. Sviđa mi se emocija koju nosi pjesma, zaključila je.

Yogijev otac je s Ugljana, a on je cijeli život živio u Los Angelesu. Prije 7 godina je odlučio živjeti u Europi - stupiti u kontakt sa svojim korijenima i iskusiti život koji je drugačiji nego u L.A.-u.

Sestra Plavka je, kaže, uvijek pjevala, plesala i glumila. On je počeo svirati gitaru i osnovali su bend.

- Uvijek me nadahnjivala da se bavim glazbom. Nikada nisam imao cilj da postanem slavan ili da se time bavim profesionalno. Nadahnuće mi je bila ljubav prema gitari, rekao je.

Glazba je za njega, dodaje, izražavanje i komunikacija s ljudima - pokušava im prenijeti određene osjećaje.

- Možda pokušavam i izliječiti ljude, ako je to moguće, kaže.

Svirao je na Woodstocku 1999., kaže da je bilo jako zabavno.

- Bio sam u bendu koji se zvao Buckcherry. Mislim da je to posljednji Woodstock koji je održan. Bilo je ludo, bilo je požara i svakakvog kaosa, ali to je bio veliki, zabavan koncert, dodao je.

Surađivao je s mnogo pjevača i velikih imena. Na pitanje zašto se prijavio na Doru, objasnio je kako je producirao pjesmu za umjetnicu Frances i napisao je mnogo pjesama.

- Radio sam na pjesmi koju smo joj odlučili predložiti. Snimao sam vlastitu glazbu i prijatelji su mi predložili da se prijavim. Pomislio sam kako se time ne bavim, ali ipak sam se prijavio, rekao je Yogi.

To je bila, dodaje, slučajna ideja. Od Dore nema nikakva očekivanja.

- Ako se ljudima svide moje pjesme, možda mogu odraditi još solo nastupa na Balkanu. Možda se mogu proširiti na Europu, dodaje.

Martha May je iz Splita, ali živi u Londonu gdje radi na svojoj glazbenoj karijeri.

- Imam 23 godine, ali ljudi mi često kažu da izgledam kao srednjoškolka. Kad sam se prijavila za Doru, prvo su me pitali na sastanku - imam li 18 godina i treba li mi dopuštenje roditelja, prisjetila se. 

Preselila se u London kad je odlučila studirati Musical teatre u Engleskoj.

- Otišla sam studirati, a na trećoj sam godini počela pisati svoju glazbu. Odlučila sam preseliti u London i raditi na diplomskom studiju u popularnoj glazbi. Tako sam ostala i tamo mi je lijepo, istaknula je.

Na Eurosongu je najviše privlači različitost.

- Na Eurosongu ima svih žanrova. Volim jako raznoliku glazbu, rekla je.

U zadnje vrijeme piše pjesme i bez depresivnih epizoda.

- Što duže pišeš, lakše ti dođe inspiracija. Mogu crpiti inspiraciju iz nekog tuđeg iskustva. U početku je sve bilo iz mojih depresivnih epizoda, rekla je.

Pjesma za Doru je nastala iz jako sretnog perioda života.

- To je bilo u vrijeme studiranja na diplomskom studiju u Londonu kad sam bila inspirirana raznim glazbenicima, instrumentalistima i producentima. Sjetila sam se jedne osobe s kojom više nisam bliska i razmišljala sam kako bi bilo lijepo da i ta osoba vidi moju sreću te sudjeluje sa mnom. Zapitala sam se da li i ta osoba misli na mene, rekla je.

Barbara Munjas je naglasila kako definitivno spada u alternativni svijet.

- U Hrvatskoj postoji jaka alternativna scena o kojoj se malo govori, dodala je.

Njen najdraži nastup bio je s Gustafima, kao predgrupa Manu Chao.

- U bendu sam se otkrila. Imam ogroman bend iza sebe s kojima surađujem. Imala sam fazu nakon grupe "Barbari" gdje sam krenula raditi materijal na engleskom jeziku. Tražila sam mekši zvuk. Malo sam se smirila i počela sam raditi drukčije pjesme. Jedno vrijeme sam svirala sama i dozvoljavala tim pjesmama da žive, rekla je.

Kaže kako je počela s Dorom i završit će etapu s Dorom. 

- Imala sam želju upasti na Doru bez obzira kakav bude rezultat i uspjela sam. Spremna sam za novu razinu nakon Dore. Pjesma za Doru je nastala vrlo brzo. Ja sam ta koja odlučuje kako pjesma zvuči. Alen Bernobić me sluša i razmišljamo na isti način. Imamo iste afinitete prema glazbi. Tekst pjesme govori o buđenju intuicije i kako trebamo vjerovati samo sebi. Nema baš luksuza da lako dajemo povjerenje drugima, zaključila je.

Mario Petreković naglasio je kako je do suradnje došlo jer je bend "Top of the Pop iz Pule", a njemu je Pula draga gdje je s Nikolom Milatom bio u vojsci.

- Kasnije nas je opet nebo spojilo kroz medij, a to je bio Bruno Krajcar. On nas je stavio u simbiozu, dodao je.

Kristina Iveković je rekla kako svaka osoba koja se bavi s umjetnošću ima potrebu izraziti se autorski i ostavi trag.

- Dugo smo razmišljali o Dori dok nismo došli u kontakt s Marijom.

Mario kaže kako inače prati Eurosong s Nenadom Korkutom, ali zadnje dvije godine pratili su preko Zooma.

- Ja više komentiram pjesme, a on više izgled. Imam punu sliku Eurosonga kao takvog, rekao je.

Kristina Iveković je istaknula kako za Doru imaju super pjesmu i dobru energiju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!