10:45 / 27.06.2018.

Autor: E.L.S./HRT

Utaborite se na Tabor Film Festivalu

-

-

Foto: - / -

Opuštena i zabavna atmosferu nastavlja se u već tradicionalnoj Noći žive publike u se kojoj filmovi gledaju uz puno smijeha i navijačkog elana.
Tabor film festival prošlogodišle je godine obilježio petnaestu obljetnicu a ove godine ušli su u doba sweet sixteen. Odlučili su iskoristiti najbolje što ono nudi: entuzijazam, znatiželju, energiju i otvorenost novim idejama. Sve su to, a i mnogo više, utkali u ovogodišnji program koji su s osobitom pažnjom pripremali cijele prethodne godine.

Tabor Film Festival je međunarodni festival kratkometražnog filma, koji se sastoji od tri natjecateljska programa: domaća konkurencija, međunarodna konurencija i Kiki – dječja konkurencija. Predstavlja kratkometražne filmove svih rodova (animirani, dokumentarni, igrani, eksperimentalni). Festival organizira GOKUL - Građanska organizacija za kulturu.

Ovogodišnji festival /5.- 8. srpnja/ ugošćuje filmove talijanske redateljice Monike Stambrini koja se na umjetnički intrigantan način bavi pornografskim i temama seksualnosti.

Opuštena i zabavna atmosferu nastavlja se u već tradicionalnoj Noći žive publike u se kojoj filmovi gledaju uz puno smijeha i navijačkog elana.

Dašak nostalgije sigurno će pobuditi program Zagorski specijal koji ove godine donosi kratki flashback u festivalsku prošlost filmom „Dvorac", snimljenim na 4. Tabor Film Festivalu.

Posebnost ovogodišnjeg programa Sound&Vision jest da je prvi put kao gost umjetnik koji je autor i filma i glazbe. Porinom ovjenčani jazz glazbenik Vedran Ružić predstavit će svoj projekt Spiritual Market koji objedinjuje jazz album i film snimljen prema glazbi, apstraktan prikaz putovanja Marka Pola.

Uz brojne glazbene nastupe domaćih i stranih bendova na šest pozornica te predavanje poznatoga glazbenog producenta Denisa Mujadžića Denykena, kulturna ponuda ovogodišnjeg Tabora prvi je put obogaćena i kazališnom predstavom, kultnim Hoerspielom - malom igrom za slušanje (i gledanje).

U želji da festivalom otvore dijalog o važnim temama i iskustvima življenja u suvremeno doba, organizatori nizom predavanja govore o temi samoodrživosti. Pod pokroviteljstvom Pivovare Medvedgrad o toj će temi u sklopu Medvedgrad kornera pod geslom Stvaraj lijepe priče iz različitih rakursa govoriti prof. Damir Bakić s PMF-a, izumitelj Ivan Mrvoš, Boris Jokić, Luka Tomac, Paul O'Grady i Davor Rostuhar.

Vezu s lokalnom zajednicom i srednjovjekovnim kontekstom dvorca održat će se radionicom kovanja noževa pod vodstvom Karla Ban Bladesmitha iz Desinića. Krooncheckovom radionicom o kreiranju vloga zakoračit će se u virtualnu realnost, a Boris Štromar uputit će goste u sve tajne zvjezdanog neba.

Nadamo se da će vam naš četverodnevni sweet sixteen party u dvorcu okruženom zelenilom, uz obilje kulturne ponude i zabave za svačiji ukus, tople ljetne dane i noći, druženje, opuštenost, lokalnu gastronomiju i najpozitivniju moguću atmosferu još dugo ostati u sjećanju, poručuju organizatori.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!