Uz Nacionalni dan albuma, poslušajte svoj najdraži album u cijelosti!

23.10.2021.

09:46

Autor: Hina/HRT

Glazbena industrija u Hrvatskoj slavi 73. obljetnicu albuma kao glazbenog formata.

Glazbena industrija u Hrvatskoj slavi 73. obljetnicu albuma kao glazbenog formata.

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Glazbena industrija u Hrvatskoj slavi 73. obljetnicu albuma kao glazbenog formata. Proslavite ga i vi, tako što ćete danas, 23. listopada, zajedno s ostalim ljubiteljima glazbe poslušati svoj najdraži album, pozvali su iz Hrvatske diskografske udruge u subotu.

Glazbeni svijet u Hrvatskoj danas slavi Nacionalni dan albuma - veliki 73. rođendan glazbenog albuma formata koji je unatoč svim trendovima kroz glazbenu povijest opstao i predstavio značajni doprinos razvoju ove umjetnosti, istaknuli su iz Hrvatske diskografske udruge.

HDU u u suradnji s diskografskim kućama, autorima i izvođačima provodi niz aktivnosti vezanih uz taj dan, a ljubitelje glazbe poziva da danas uzmu predah od obveza i poslušaju svoj najdraži album u cijelosti.

Ovogodišnji Nacionalni dan albuma slavi žene u glazbi i stvara savršenu priliku za ponovni posjet albumima najuspješnijih glazbenica; od jedinstvenih, raznolikih i suvremenih djela današnjice, do kroz povijest snimljene glazbe, obuhvaćajući sve žanrove i desetljeća.

Ovogodišnjem obilježavanju Nacionalnog dana albuma podršku su pružile i ambasadorice projekta: Tereza Kesovija, Alka Vuica i Nika Turković.

"Svakom čovjeku koji voli glazbu, ona budi najplemenitije osjećaje. Glazba je jedan veliki dio mog života. Meni se čini da žena, kad je pravi glazbenik, može biti za nijansu produhovljenija od muškarca. To znači osjećati glazbu u svakom svom atomčiću", rekla je glazbena diva Tereza Kesovija.

Jedna od najpoznatijih domaćih autorica i pjevačica Alka Vuica kazala je kako ima puno glazbenih uspomena, ali joj je najnevjerojatnije bilo kad je Josipa Lisac otpjevala njezine stihove i kada je to čula na radiju. "To mi je potpuno nevjerojatno još dan danas radite pjesmu, sudjelujete u njenom stvaranju od početka do kraja, čujete pjesmu u studiju, ali kada je čujete neočekivano na radiju, to je nešto fantastično", rekla je.

Mlada pjevačica u usponu Nika Turković istaknula je da joj je izuzetna čast biti jedna od ovogodišnjih ambasadorica Nacionalnog dana albuma jer, kao kantautorica na hrvatskoj glazbenoj sceni, sve više osjeća potrebu isticanja žena u glazbi jer one rade velike stvari koje češće treba slaviti.

Proslava 73. rođendana glazbenih albuma i ove godine tradicionalno donosi nastavak knjige 73 priče o albumima povodom 73 godine od prvog izdanja i prožeta je inspirativnim pričama i doživljajima glazbenica, autorica, izvođačica. Autor knjige, Zlatko Turkalj Turki, donosi priče o ženama u glazbenoj industriji te kroz 36 zanimljivih intervjua ističe njihovu važnost, uspjeh i moć u riječima i interpretacijama, stoji u priopćenju.

Knjigu prati i digitalno izdanje s playlistama koje se nalaze na profilima Hrvatske diskografske udruge na servisima Apple Music, Deezer i Spotify.

Na sam rođendan glazbenog albuma, 23. listopada, u glazbenim prodavaonicama svi ljubitelji glazbe moći će kupiti glazbene albume uz prigodne popuste diljem Hrvatske.

Više informacija o Nacionalnom danu albuma, kao i ostalim aktivnostima Hrvatske diskografske udruge, možete pronaći na službenoj web stranici Hrvatske diskografske udruge te Facebook stranici Hrvatske diskografske udruge.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!