Uz rođendan i godišnjicu smrti Davida Bowieja

11.01.2021.

11:13

Autor: Anja Cerar/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

default error photo
Iako ju je 2020. po mnogočemu nadmašila, godina 2016. pamti se kao teška godina u kojoj su nas napustili brojni velikani svjetske kulturne scene. Među njima, prije pet godina, preminula je glazbena i popkulturna legenda David Bowie.

Iako ju je 2020. po mnogočemu nadmašila, godina 2016. pamti se kao teška godina u kojoj su nas napustili brojni velikani svjetske kulturne scene. Među njima, prije pet godina, preminula je glazbena i popkulturna legenda David Bowie.

Davida Bowiea, koji je umro 10. siječnja 2016. godina, a rođen 8. siječnja 1947. prisjetili smo se u razgovoru s još jednom glazbenom legendom, našim novinarom i kritičarom Antom Batinovićem, koji je nekoliko puta intervjuirao jednog od najvećih umjetnika našeg vremena. - David Bowie bio je, kaže, jedna od najdražih osoba s kojima je ikad razgovarao.

Izvanzemaljska, androgina rock ikona Ziggy Stardust, a nakon Ziggyjeva odlasku u Ameriku, Aladdin Sane, nadahnut Bowiejevim bratom, pa ekstremni Thin White Duke sredinom sedamdesetih - sve su to umjetničke persone Davida Bowieja.

Fascinirao ga je i vječni klaun, čiji lik utjelovljuje u spotu za ‘Ashes to ashes’. Za sebe je govorio: ‘Ja sam Pierrot. Ja sam svaki čovjek.’

- Volio je isticati da on obožava svoju dosljednu nedosljednost. Mislio je na sve svoje silne promjene, likove koje je igrao na sceni. Inače, rekao je za sebe da je on jedno prazno platno kojim se koristi da bi govorio, prikazivao istinu o svijetu, prisjeća se Ante Batinović.

Na tom se platnu okušao u mnogim umjetnostima i stilovima - potpuno samouk - naravno, u glazbi, plesu, ali i likovnim umjetnostima, modi, filmu, kazalištu.

- Učio sam. Gotovo sam se zakapao u sve moguće vrste umjetnosti. To je postalo temeljem onoga što sam poslije radio u rocku. Vrlo je eklektično. Crpi iz svih izvora, izjavio je Bowie u intervjuu za HRT-ovu emisiju Riznica.

Na tom tragu Bowie je svoj rad promišljao kao kolaž svijeta. Odbijao je komplimente, titule inovatora.

- Nema kod njega one uobičajene umjetničke taštine. Little Richard mi je rekao u Beču, onako ljutito, ‘ja sam kralj rock n rolla, kakav Elvis Presley!’ Onda sam ja rekao: ‘Njega su titulirali’ ‘A dobro’, kaže, ‘ja sam arhitekt.’ Kod Bowieja takvih situacija nije bilo - s njim ste mogli razgovarati o bilo čemu, o dizajnu jedne šalice, kaže Batinović.

Bez obzira na skromnost i neposrednost, njegovo je glazbeno nasljeđe iznimno, a utjecaj u sferi popularne kulture - golem.

- To je zato što me mnogo više zanima izraz društva od načina na koji se društvo indoktrinira ili legitimizira. Zanimaju me periferne snage društva - način na koji djeluju i stvaraju potku našeg života, rekao je Bowie u jednome od intervjua za HRT.

Ante Batinović napominje da je Bowie imao sposobnost koju malo tko ima, s to je da napravi pop hit: Dakle, da napravi popularnu pjesmu, koja se prodaje, a da su unutra sadržaji puno, puno slojevitiji, složeniji, koji navode na duboko razmišljanje, smatra Batinović

Pred zagrebačkom publikom nastupio je dvaput - 1990. na Maksimiru i 1997. u Domu sportova.

- Bio je veliki čovjek koji je, eto, napravio na koncu teatar i od svog života - ne zna se, recimo, gdje je prosut njegov pepeo. On je čovjek koji jednostavno fascinira, zaključuje Ante Batinović.

Na samom kraju - pokazao se kao David Robert Jones. Samo dva dana prije smrti, na svoj 69. rođendan, izdao je 25., posljednji album - Blackstar - i kao slijepi prorok svijetu najavio svoj odlazak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!