Varaždinskim Starim gradom vlada Grofica

04.02.2023.

07:04

Autor: Sara Badžek/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Varaždinskim Starim gradom vlada Grofica

Varaždinskim Starim gradom vlada Grofica

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

Mnogim ljubiteljima mačaka itekako su poznate čuvarice Ermitaža. No, nema samo taj muzej četveronožne stanovnike. Varaždinskim Starim gradom, koji je najpoznatiji dio tamošnjeg muzejskog postava, vlada tigrasta mačka Grofica. Uhranjena i gizdava, postala je prava muzejska atrakcija.

 Stari grad je njezin. A Varaždin pod njenim šapama. Baš sve je kao što latinska poslovica kaže - nomen est omen.

- Maca se zove Grofica. Ona je naša muzejska maca. Živi ovdje već 2,5 godine. Službeno je muzejska, što znači da muzej plaća hranu, ampulice. Inače voli boraviti u samom dvorcu, starom gradu, rekao je Rade Miletić, djelatnik u Gradskom muzeju Varaždin.

Od napuštenog mačeta do najpoznatije varaždinske mačke. Priča o ljubavi između zaposlenika muzeja i Grofice počela je u ljeto 2020. Štuju je svi zaposlenici muzeja, no samo je jedan njezin miljenik.

- Ja kad dođem na posao u 9, ona me obično dočeka, trči za mnom, prođe cijeli postav za mnom, rekao je Rade Miletić.

Od kada je pod svjetlima reflektora - kulturno uzdizanje u Varaždinu dobilo je novu dimenziju.

- Često prati vodiča, nekad joj se da samo prvih par prostorija, nekad prođe postav, svojevoljna je. Kako želi tak se ponaša. Baš sam bila dežurna kad je jedna obitelj došla, djed i baka s unukom, samo da upoznaju groficu, rekla je Romana Kereži, djelatnica u Gradskom muzeju Varaždin.

Mačke smanjuju razinu stresa, dobri su terapeuti - u ovim izazovnim vremenima predenje je ono što mnogima treba. Motiviraju čak i na odlazak na posao.

- Idemo s veseljem na posao jer znamo da nas netko čeka, dodala je Romana. 

Grofica je aristokratska mačka s pokrićem - toliko je voljena i tražena da se iz muzeja može ponijeti i kao suvenir.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!