12:21 / 08.03.2018.

Autor: M.Š./HRT

Večer jazza s latino nabojem

Guillermo Klein, argentinski pijanist, skladatelj i aranžer (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Guillermo Klein, argentinski pijanist, skladatelj i aranžer (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Foto: - / HRT

Još jedan u nizu uspješnih koncerta Jazz orkestra HRT-a održan je sinoć u dvorani Gorgona MSU u Zagrebu. Bila je to večer glazbe Guillerma Kleina, gosta koncerta.
Još jedan u nizu uspješnih koncerta Jazz orkestra Hrvatske radioteleviziji održan je sinoć u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Bila je to večer južnoameričkog modernizma i tradicije koja prožima glazbu Guillerma Kleina, gosta koncerta.

Argentinski pijanist, skladatelj i aranžer Guillermo Klein - baš Klein a ne 'Klajn' kako je naglasio na koncertu predstavljajući sve članove Jazz orkestra HRT-a imenom i prezimenom koje se potrudio naučiti - razvio je osobni harmonijski i stilski pristup. Nadahnut djelom pijanista, skladatelja i aranžera Gila Evansa, odlučio je stvoriti vlastiti glazbeni svijet koji će uključivati elemente raznih stilova, kao i korijene glazbe njegova podneblja. Njegove su izvedbe upečatljive, nevjerojatno pedantne, a složene ritamske zagonetke i harmonijske avanture u njima rješava iznimno prirodno i smisleno, uvijek razmišljajući o solistima kojima ostavlja dovoljno prostora da ih, svaki na svoj način, obogate. Poznat je i kao glazbeni pedagog koji predaje u Buenos Airesu te održava glazbene tečajeve i seminare diljem Europe.U svijet glazbe ušao je kao jedanaestogodišnjak. Nadahnut stvaralaštvom kultnog argentinskog harmonikaša i skladatelja Astora Piazzolle, skladati je počeo još u dječačkoj dobi.

Klein je autor većine skladbi koje izvodi sa svojim ansamblima i orkestrima, a tek u rijetkim slučajevima upušta se u obrade djela članova sastava, tradicijskih pjesama, jazz klasika ili skladbi jazzista koje iznimno cijeni: Charliea Parkera, Milesa Davisa i Andrewa Hilla. Tako je bilo i sinoć u Gorgoni kada se predstavio autorskim djelima raznolika karaktera iz raznih razdoblja karijere, onih sa snažnim jazzističkim, ali i latino nabojem.

Na programu su bile autorske skladbe Venga, Flores, Burrito Hill, A orillas del Rin, Espejo, El Minotauro, Con Brasil Adentro / Fugue X, El Camino, Mariana, Enemigos, Moreira,  koju je i otpjevao, Snake te obrada kompozicije Milesa Davisa Donna Lee, koju su nakon dugog pljeska publike glazbenici odsvirali i kao dodatak. Više puta tijekom koncerta Klein je naglasio kako je vrlo zadovoljan suradnjom s Jazz orkestrom HRT-a te pohvalio sve glazbenike i zahvalio šefu dirigentu Andreasu Marinellu koji je tu suradnju omogućio. Guillermo Klein trenutačno stvara i živi u New Yorku.

Jazz orkestar HRT-a kojeg čine Miro Kadoić, alt saksofon, Mihael Gyoerek, alt saksofon, Mario Bočić, tenor saksofon, Vojkan Jocić, tenor saksofon, Damir Horvat, bariton saksofon, Antonio Geček, truba, Zvonimir Bajević, truba, Davor Križić, truba, Branko Sterpin, truba, Marin Ferketin, trombon, Zvonko Košak, trombon, Luka Žužić, trombon, Miron Hauser, bas trombon, Joe Kaplowitz, klavir, Saša Borovec, kontrabas, Elvis Penava, gitara i Marko Lazarić, bubnjevi, na čelu sa šefom dirigentom Andreasom Marinellom, ima 5 nominacija za ovogodišnju nagradu Porin za album Chui ovu glazbu, ostvaren u suradnji s grupom Chui, te za isto izdanje i nominaciju za nagradu Impala za najbolji europski nezavisni album godine.

Sljedeći koncert iz jazz ciklusa na rasporedu je 4. travnja, u dvorani Gorgona, kada Antonio Geček proslavlja 20 godina s Jazz orkestrom HRT-a.

Oni koji jučer nisu stigli do dvorane ili su propustili izravan prijenos koncerta na Trećem programu Hrvatskog radija (HTV – HR3), snimku koncerta urednice Melanije Pović Jagarinec i redatelja Tvrtka Grgića moći će pogledati na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije (HRT – HTV3) u 19 sati u nekom od nedjeljnih termina rezerviranom za jazz.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!