18:43 / 16.11.2018.

Autor: V.M./HRT

Večeras 10. Noć kazališta

Rijeka: Noć kazališta u HNK ove se godine održava pod nazivom Moć kazališta

Rijeka: Noć kazališta u HNK ove se godine održava pod nazivom Moć kazališta

Foto: - / -

Jubilarna 10. Noć kazališta održat će večeras u 54 mjesta u Hrvatskoj, a najavljene su izvedbe 120 kazališnih predstava, te popratni programi: radionice, izložbe i druženja s umjetnicima.
Jubilarna 10. Noć kazališta održava se večeras u 54 mjesta u Hrvatskoj, a najavljene su izvedbe 120 kazališnih predstava, te popratni programi: radionice, izložbe i druženja s umjetnicima.

Voditeljica projekta i organizatorica Noći kazališta Sandra Banić Naumovski iz Narodnoga sveučilišta Dubrava istaknula je osim nacionalnih (HNK Split, HNK Zadar, HNK Šibenik, HNK Rijeka, INK Pula) i dramskih kazališta u programu sudjelovati i niz amaterskih skupina te dramske skupine iz osnovnih škola.

HNK Ivana pl. Zajca za ovogodišnju Noć muzeja pod nazivom "Moć kazališta" otvorio je svoja vrata te omogućio razgledavanje prostora unutar zgrade kazališta, a posjetitelji su mogli vidjeti i ulomke iz predstava tekućeg repretoara, pokuse i vježbe za one koje se pripremaju.  

Ravnatelj zagrebačkog kazališta Gavella Dražen Ferenčina napominje da je Noć kazališta kulturološki i sociološki fenomen te ističe da bi kazališta trebala zadržati tijekom godine ljude u kazalištima. Kazalište Gavella sudjelovat će u manifestaciji pod sloganom 'Noć do jutra',  poručio je Ferenčina.

Valentina Opič iz Pučkoga otvorenog učilišta Novska istaknula je važnost sudjelovanja malih mjesta u manifestaciji te dodala kako Pučko otvoreno učilište Novska svaki mjesec daje publici po jednu besplatnu predstavu.
Noć kazališta u Kninu Gordana Burica iz Amaterskoga kazališta 'Sulet' iz Grohota s otoka Šolte pozdravila je ovogodišnje sudjelovanje Korčule u Noći kazališta te podsjetila kako njezino kazalište, osim na dijalektu, izvodi predstave i na standardnom hrvatskom jeziku.

Tanja Grganović iz Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića Osijek najavila je nastup plesnih skupina te izvedbu predstave 'Tobija'.
Noć kazališta sa zadarskim lutkarima

Pokretač i organizator manifestacije Noć kazališta je Narodno sveučilište Dubrava koje deseti put organizira manifestaciju. U proteklih deset godina sudjelovalo je više od 200 kazališta, održano je preko 1000 predstava s preko 400.000 posjetitelja.

Noć kazališta održava se treće subote u mjesecu studenome, tjedan dana prije godišnjeg proglašenja dobitnika Nagrade hrvatskog glumišta Hrvatskog društva dramskih umjetnika.

Detaljan program manifestacije nalazi se na internetskoj stranici Noći kazališta: http://www.noc-kazalista.com/

Bjelovarsko kazalište priklonilo se nacionalnoj i europskoj manifestaciji Noć kazališta

Bjelovarsko kazalište priklonilo se nacionalnoj i europskoj manifestaciji Noć kazališta

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!