Veganske tenisice Veja izrađuju se od ostataka kukuruza

13.01.2019.

17:40

Autor: Hina

Foto: screenshot; twitter

Foto: screenshot; twitter

Foto: - / -

Poznato je da su dosadašnji modeli izrađeni od organskih materijala, poput guma iz amazonske prašume, preko reciklirane plastike od odbačenih boca do brazilskog pamuka.
Tenisice ekološki osviještenih osnivača francuskoga modnog brenda Veja, koje se proizvode u Brazilu odsad će se, osim od mješavine pamuka i lana proizvoditi i od kukuruznog otpada iz prehrambene industrije, pišu francuski mediji.

U propćenju tvrtke koju su osnovali Sebastien Kopp i Francois Morillion stoji da brend nakon petogodišnijih istraživanja, brojnih uspona i padova u proizvodnju uvodi nov materijal. Polovina materijala za novi model tenisica Veja stiže od kukuruznog otpada iz prehrambene industrije.

Poznato je da su dosadašnji modeli izrađeni od organskih materijala, poput guma iz amazonske prašume, preko reciklirane plastike od odbačenih boca do brazilskog pamuka.

Novi model tenisica će, kažu Kopp i Morillion, izgledom još više podsjećati na kožu, a lansirat će ih pod nazivom "Campo". Od ostalih će se modela razlikovati po nešto debljem potplatu.

Veja je tvrtka koja se ne oglašava kako bi modele mogla prodavati po što nižim cijenama i posluje isključivo prema etičkim načelima proizvodnje, a poslovno je carstvo izgradila na ekološkim načelima.

Zahvaljujući organskim materijalima tenisice su vrlo brzo stekle kultni status među svjetskim celebritijima poput Emme Watson, Marion Cotillard, Charlotte Gainsbourg, Davida Beckhama i drugih.

Tenisice Veja prvi su se put na tržištu pojavile 2005. Od tada je lansirano ukupno 19 modela. Najpopularniji su oni klasični, uglavnom u bijeloj boji s istaknutim slovom V sa strana.

Tijekom 2017. brand bilježi porast u proizvodnji za 68 posto, a s njim surađuju i ostali poznati francuski brandovi poput Agnes b., Comptoir des cotonniers, Bonpoint, Deyrolle.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!