Veliki uspjeh pulskog Aquariuma

12.10.2022.

14:28

Autor: Anita Bartolović/V.K./Vijesti/IMS/HRT

Aquarium u Puli

Aquarium u Puli

Foto: HTV / HRT

Pulski akvarij- dobitnik je nagrade "Zlatna kuna" u kategoriji malih trgovačkih društava. Najveći hrvatski akvarij nalazi se unutar 130 godina stare utvrde „Verudela" a naseljavaju ga stotine vrsta riba sjevernog i južnog dijela Jadrana te nekoliko tropskih morskih i slatkovodnih vrsta, kao i ribe iz hrvatskih jezera i rijeka.


Edukacije, postavi, konzervacija, oporavak jedinki - neke su od djelatnosti pulskog Aquariuma. Ni dobri rezultati ne nedostaju. 

- Znači, 2021. goda nam je bila, u odnosu na 2019. vrlo slična. Bila je 3 posto bolja od 2019. godine. Ako pogledamo poslovanje, u dobiti smo bili bolji 2021. nego 2019., za 100 000 kuna, istaknula je Milena Mičić, direktorica Aquariuma Pula.

Bolje rezultate ostvaruju zajedničkim snagama. 

35 zaposlenih složno radi kako bi boravak 250 morskih i slatkovodnih životinja u 60 bazena bio ugodniji.

Pulski Aquarium smješten je u 130 godina staroj vojnoj utvrdi i nije ga lako održavati. Potrebna su stalna ulaganja i obnova.

- Ako dobijte jedan određen novac koji trebate potrošiti na hranjenje ribica, taj novac ovaj puta morate potrošiti na revitalizaciju utvrde, govori Karin Gobić, biologinja.

- Sami počeci su bili vrlo teški. Znali smo što radimo, međutim, nije bilo lako jer nismo imali kapitala. Svake godine smo reinvestirali sve što smo dobili, rekla je Mičić.

A projekata je mnogo. Trenutačno se proširuje stanište u susjednoj utvrdi San Giovanni. 

- Naše životinje nakon dugo godina postanu prevelike za svoje bazene, a neće biti toliko veliki broj bazena. Najveći bazen bio bi trebao biti 110000 litara, znači skoro 3 puta veći od ovoga ovdje bazena, a drugi bi bio 60 000 litara, govori Žarko Jaković, dipl. ing. biologije, viši stručni suradnik u Aquariumu Pula.

Nagrada Hrvatske gospodarske komore "Zlatna kuna" Aquariumu će biti dodijeljena 24. listopada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!