Veliki vodič kroz virtualnu ponudu hrvatskih kazališta

07.04.2020.

16:59

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

default error photo
Živjeti u jednom gradu, a gledati predstave iz drugog, nekad je bila gotovo nemoguća misija - danas to je ostvarivo putem interneta. Sve više domaćih kazališta snimljene predstave stavljaju na internet jer krizu doživljavaju kao izazov i poticaj.
Živjeti u jednom gradu, a gledati predstave iz drugog, nekad je bila gotovo nemoguća misija - danas to je ostvarivo putem interneta. Sve više domaćih kazališta snimljene predstave stavljaju na internet pa u kazališnoj čaroliji možete uživati i iz svog dnevnog boravka.

Malo po malo i kazališne su se kuće modernizirale, kažu, na ovu situaciju treba gledati kao na novi izazov. Sve više predstava možete pogledati putem raznih internetskih platformi.
Novosti iz virtualne kulture: ‘Ciganin, ali najljepši’, ‘20.000 milja…' i Doku-izolacija - Nekako na ovu groznu situaciju gledamo kao na priliku da možda u ovom video formatu naš rad pogledaju i kolege i publika iz drugih krajeva Hrvatske koji nas ne mogu gledati uživo ovdje u Dubrovniku, kaže ravnatelj Kazališta Marina Držića Paolo Tišljarić.

Najveće uspješnice dubrovačkog kazališta, predstave 'Adam i Eva', 'Braća Karamazovi', 'Skup' na mrežnim je stranicama Kazališta Marina Držića vidjelo skoro četiri tisuće ljudi.Na intrenetu emitiraju i kazalištarci iz Osijeka, Čakovca i Karlovca

Na internetu svoje produkcije prikazuje i Hrvatsko narodno kazalište Osijek: Pripremili smo inicijativu 'Kazalište dolazi vama - ostanite doma' i preko YouTube kanala Večernjeg lista i Slavonske televizije izvodimo predstave koje možete pogledati virtualno. Radi se o predstavama 'Richard 3. Grbavi', '260 dana', 'Šokica' i drugima, napominje intendantica HNK-a Osijek Dražena Vrselja.

Tehnologija i okolnosti nas brzo mijenjaju, pa je i čakovečka Kazališna družina ’Pinklec' svoje predstave ponudila uz moto 'Pinklec online, korona offline' .
PETRICA KEREMPUH <script async src="//cdn.embedly.com/widgets/platform.js" charset="UTF-8"></script> - Svaki ponedjeljak, srijedu i petak u 11 sati i 16 sati prikazujemo snimke naših predstava. Predstave se u zakazanim terminima izmjenjuju, a online su 24 sata. Evo već to ide treći tjedan za redom, imamo oko pet tisuća pregleda po predstavi u prosjeku, komentira umjetnički ravnatelj Pinkleca Romano Bogdan.

Predstave za djecu 'Tri prašćića i zločesti vuk' i 'Vanzemaljci' na svoj je YouTube kanal stavilo i karlovačko kazalište Zorin dom.'Zajc uz vas' iz Rijeke

Kazalište Ivana pl. Zajca
u Rijeci ne prikazuje snimljene predstave, nego je pokrenulo poseban online projekt ‘Zajc uz vas’. Od 20. ožujka do danas videoobjave pogledane su više od 70 tisuća puta.

Riječko kazalište osmislilo je, naime, cjelodnevni program, a već u 8 sati nude ‘Jutarnju selfi poeziju’ u sklopu koje glumci hrvatske i talijanske drame čitaju poeziju. U ‘Ariji u podne’ solisti opernog ansambla izvode ariju uz osobnu posvetu, a u 20 sati slijedi program za najmlađe ‘Zajčić za laku noć’.

Sve završava u 22 sata vrhunskim baletnim izvedbama, odnosno ‘Baletnom insomnijom’. Iz kazališta poručuju: Ostanite doma i uživajte uz programe ‘Zajc uz vas’.HNK-a Zagreb u izravnoj komunikaciji s publikom

Nakon 'Kazališta u vašim domovima', Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu od 2. travnja je krenulo s novim projektom u sklopu kojega svaka dva dana objavljuju svojih umjetnika za što kvalitetnije i zanimljivije provođenje vremena kod kuće.

Kako se ističe u najavi, namjera je novog online projekta središnjeg nacionalnog kazališta da vrijeme koje moramo provoditi izolirano - ‘provodimo zajedno, zanimljivo i uzbudljivo’.
Iva Vitić Gameiro otkriva na koji način provodi dane u izolaciji - Kako bi vam vrijeme u vašim domovima što brže prolazilo, i kako biste uživali u nekim djelima koja su vam nepoznata ili se podsjetili na ona koje ste zaboravili, umjetnici Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu nude listu svojih prijedloga, ističu iz HNK-a.

Umjetnici zagrebačkog HNK-a, kojima je, kao i svima, za vrijeme trajanja krize zbog pandemije koronavirusa radni prostor unutar zidova njihovih domova, kroz tjedne će otkrivati u čemu oni uživaju, što gledaju, čitaju, slušaju te na koji način provode dane.

ZKM: 'Hinkemann', 'Črna mati zemla', 'Zagrebački pentagram'

Zagrebačko kazalište mladih je od 12. veljače do daljnjeg privremeno zatvorilo svoja vrata, a predstave nudi na svojem YouTube kanalu.

ZKM-ovu najnagrađivaniju predstavu 'Črnu mati zemlu', nastalu prema istoimenom romanu Kristiana Novaka, na Svjetski dan kazališta, 27. ožujka, gledalo je više od 19 tisuća ljudi.

Za 8. travnja najavili su kultnu predstavu 'Zagrebački pentagram' u režiji Paola Magellija, a za 17. travnja ‘Hinkemanna’ Ernsta Tollera.

Pogledajte ZKM-ovu predstavu 'Kristorfor Kolumbo' koju prenosimo sa #zekaem YouTube kanala:Mala scena: predstave uz plaćanje; priče besplatno

Inicijativom ‘Mala scena online’ to zagrebačko kazalište želi publici pružiti mogućnost uživanja u kazalištu te u dane krize donijeti kvalitetan i vrijedan sadržaj svima, pomoći ljudima da malo zaborave na dnevna događanja, opuste se i znaju da nisu sami.

Pristup prijenosima predstava se naplaćuje, a cijena vrijedi za jedan uređaj tako da cijela obitelj može uživati u kazališnom iskustvu za cijenu jedne ulaznice.

Osim prijenosa predstava, u sklopu inicijative ‘Mala scena online’ na Facebook i Instagram stranici Male scene publika može svakodnevno pratiti i javljanja uživo.

U 10 sati Buga Marija Šimić čita priče i slikovnice za djecu, a u 18 sati se uživo javljaju Vitomira Lončar i Ivica Šimić te govore o svojim iskustvima karantene u Kini, položaju kazališta u ovo vrijeme, vrijednosti igre i mnogim drugim temama.

Splitsko lutkarsko 'Kazalište na daljinu'

Čak 70 tisuća gledatelja vidjelo je u prvome tjednu ‘Kazališta na daljinu’ probrane predstave Gradskog kazališta lutaka Split - 'Šporki Špiro i neposlušna Tonka', 'Stonoga Goga', 'Grga Čvarak', 'Did i repa', ‘Som na cilome svitu’.

Povratnim informacijama u kazalištu lutaka iznimno su zadovoljni: Zbog okolnosti u kojima se nalazimo i činjenice da su djeca kod kuće i da su i roditelji u potrazi za nekim vrijednim sadržajem koji će upotpunit ove dane i da nam se roditelji javljaju, prezadovoljni, zahvalni, iz čitave Hrvatske, kaže ravnateljica GKL-a Split Marija Tudor.
70 tisuća gledatelja uz splitsko lutkarsko 'Kazalište na daljinu'

GKL Rijeka: 'U lutkarsko s kauča'

Program Gradskog kazališta lutaka Rijeka otvorila je ‘Wanda LaVanda’, a predstave se u tjednom ritmu mijenjaju svakoga petka.

Tako se kroz na tri kanala - na službenoj internetskoj stranici kazališta te na Facebook i Instagram profilima GKL Rijeka - prikazuju ‘Mačak u čizmama’,‘Pipi Duga Čarapa’, ‘Čarobna svirala’, ‘Sivmali grad’ i ‘Krpimirci’. 

- Draga djeco i roditelji, dragi školarci i učitelji, dragi svi zaljubljenici u lutkarsku umjetnost, jako su nas razveselile vaše emotivne i poticajne reakcije na naš program 'U lutkarsko s kauča'! Iako ovih i narednih dana moramo ostati doma zbog svima poznate situacije, drago nam je da se i dalje družimo i da si uljepšavamo vrijeme, poručili su riječki lutkari na čelu s ravnateljicom Magdalenom Lupi Alvir.

Drugi dio programa ‘U lutkarsko s kauča’ sastoji se od video uradaka umjetnika GKL Rijeka koji donose priču o tome što rade kad oni i lutke ne mogu na svoju pozornicu.

U obliku malih Lutkarskih kućnih čarolija pokazat će kako se može biti maštoviti i u svoja četiri zida te će svoju kreativnost, vedrinu, glumu, animaciju, glazbu i ostale kazališne čarolije dovesti u vašu sobu.Predstava je puno na raznim internetskim kanalima, ali kazališni djelatnici u jednom su jedinstveni - ništa ne može zamijeniti emocije koje pobuđuje živa riječ na pozornici i umjetnike koji upravo u tom trenutku i samo za vas glume.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!