18:11 / 16.06.2020.

Autor: Franka Jović Tonkli/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

[VIDEO] Fantastične snimke prugastih delfina na jadranskoj pučini

-

-

Foto: - / -

U Hrvatsku se na odmor i dalje najviše dolazi zbog mora. Njegovu ljepotu upotpunjuju i prugasti dupini.
U Hrvatsku se na odmor i dalje najviše dolazi zbog mora. Njegovu ljepotu upotpunjuju i prugasti dupini - najčešća vrsta dupina u Sredozemlju.

Većinom borave u dubinama pa ih na snimkama ne vidimo često. Zato sa zadovoljstvom objavljujemo snimke, koje dolaze s jadranske pučine.

Lijevo, desno, ispod, iza, ispred... dupini na sve strane. I manji i veći, a svi brzi, razigrani, znatiželjni - susret prugastih dupina i skupine znanstvenika - kao veliki plavi zagrljaj.

- Ja sam rekao svima, čisto iz mog iskustva iz zraka, ono da čim pređemo tu nekakvu liniju dubine 500 metara nek dobro gledaju jer sigurno će neko krdo tih životinja krenuti prema nama, inače te životinje su u biti vrlo radoznale, kaže viši kustos Hrvatskog prirodoslovnog muzeja dr.sc. Draško Holcer.

I teško je ocijeniti tko je sretniji, morska ili ljudska bića. Jer i dupini u ovom beskrajnom plavetnilu nemaju baš koga sresti, gumeni čamac  doplovio im je kao lunapark. Pogotovo mladuncima koji čovjeka sigurno nikada vidjeli nisu.

- To su znači male životinje koje narastu otprilike do metar i pol duljine, vidjeli smo grupe koje su se sastojale uglavnom od ženki i mladunaca, ističe Maša Frleta Valić, istraživačica u Institutu Plavi svijet.

Prugastih veseljaka u jadranskim je dubinama oko 20 tisuća - podaci su to Instituta Plavi svijet dobiveni iz zračnih prebrojavanja kitova i dupina.

Znamo i da vole sitnu plavu ribu i lignje, rone do 700 metara dubine, plivaju brže od 15 kilometara na sat.

- Do sada sam o moru učio samo iz knjiga i računala, a Plavi svijet mi je pružio priliku da dok studiram iskusim pravi terenski rad i, već sam ovisan, kaže Jeroen Hofs, student iz Nizozemske.

A tko ne bi bio! Ove snimke dragocjene su koliko i divne, jer potvrđuju da je Jadran trajni dom prugastim dupinima i upućuju na važnost očuvanja te ljupke vrste.

Jer jedina prijetnja im je - čovjek.

Evo cijele snimke.
"