VIDEO: S lignjolovcima u Kaštelanskom zaljevu

06.10.2019.

18:46

Autor: Zoran Kukilo/Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Gotovo 70 brodica isplovilo je iz Kaštel Staroga. Liganja u zaljevu nema kao nekada, ali od ulova je važnije uživanje na moru.
Počela je sezona lova na lignje. Diljem Jadrana organiziraju se natjecanja u lovu na tog omiljenog morskog mekušca. Jedno od najmasovnijih - organizira klub Srdela iz Kaštel Staroga. S "lignjolovcima" je sinoć u Kaštelanskom zaljevu bila i naša splitska ekipa.

Gotovo 70 brodica isplovilo je iz Kaštel Staroga. Liganja u zaljevu nema kao nekada, ali od ulova je važnije uživanje na moru.

- Na žalost svaku godinu je sve manje i manje liganja, vjerojatno je neselektivni ribolov učinio svoje, kako je tako je, evo mi se i dalje igramo, rekao je predsjednik PŠK "Srdela" Kaštel Stari Jakov Sirovica.

Veseli nas što vidimo i mnogo dama koje se tek upoznaju s lovom na lignje. Lovi se i s vatrogasnih brodova. Prije lignje u kadar nam ulazi mali arbun. Ova posada nije za razgovor, ali zato prva lignja završava u kantici. Neizbježni su uvijek i veseljaci koji vrijeme krate gradelama na krmi....

Sunce pada iza Trogira i vraćamo se. Doznajemo da se srdele mogu peći i u bačvi!

- Stavi se u jednu bačvu, zapravo peć koja je prilagođena tome i onda više nema muke, ovdje se potroši malo vremena da se to nadije kao na parangal i onda se peče, objašnjava Ivan Lerotić.

Valjalo je sve sinoć u Kaštelima. Na vaganju se moglo vidjeti lijepih komada, najbolja je ekipa Giričić iz Gomilice, a ukupno su sve posade ulovile malo više od 20 kilograma liganja....

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!