16:49 / 11.11.2020.

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/P.F./HRT/Hina

Videospot za svečanu pjesmu Primorsko-goranske županije

-

-

Foto: - / -

Svečanu pjesmu županije, u novom aranžmanu Elvisa Stanića, izvodi Mia Negovetić, koja u videospotu utjelovljuje Anu Katarinu Frankopan.
Nakon himne "Zavičaju, tebi" autora Ante Pecotića Primorsko-goranska županija predstavila je i videospot snimljen u sklopu europskog projekta "Putovima Frankopana". Predstavljen je na Trsatskoj gradini - jednom od 23 kaštela i sakralna objekta koje vrednuje taj projekt. Spot povezuje prirodne ljepote županije s kulturnom baštinom i životom obitelji Frankopan.

Videospot je sniman na osam mjesta Kulturno-turističke rute "Putovima Frankopana", kaštelima Driveniku, Ledenicama, Krku, Staroj Sušici, Severinu na Kupi i Novoj Kraljevici te manastiru Gomirju i franjevačkom samostanu Košljunu kod Punta.

Svečanu pjesmu županije, u novom aranžmanu Elvisa Stanića, izvodi Mia Negovetić, koja u videospotu utjelovljuje Anu Katarinu Frankopan. Uz nju, u spotu se pojavljuje student glume Petar Baljak u liku Petra Zrinskog te osamdesetak statista. Redatelj spota je Artem Dushkin, Rus koji sedam godina živi u toj županiji, a direktor fotografije je Mateo Juričić. Mina Negovetić u videospotu nosi kreacije Jurja Zigmana inspirirane baštinom Frankopana.

- Prekrasna ljubavna priča što je i bila prije nego je tragično završila. Naravno kostimi prekrasni za nositi i na nekako starinski, a opet moderan način što bi evo i ovako nosila, rekla je Negovetić.

- Nekoliko stotina godina povijesti i razmišljali smo kako to uklopiti u neku zanimljivu lijepu priču. Zato smo uzeli za osnovu odnos Ane Katarine s Petrom Zrinskim, kako su se te dvije obitelji u biti spojile, koje su imale jaki utjecaj na dalju povijest Primorsko-goranske županije, objasnio je Dushkin.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina istaknuo je da se u sklopu projekta "Putovima Frankopana" revitalizira baština velikaške obitelji Frankopana na području županije, i to 17 kaštela i tri sakralna objekta, koji su uključeni u kulturno-turistički rutu. Namjera je osam kaštela urediti kao interpretacijske centre.

- Nije smisao samo sanacija i uređenje zidina i ostataka građevina, nego udahnuti im priču koja predstavlja bogatstvo ovog kraja, rekao je župan Komadina.

Vrijednost projekta je 61 milijun kuna, od čega je 47,3 milijuna nepovratnog novca iz strukturnih fondova Europske unije. 

Voditeljica snimanja videospota Rajna Miloš iz Primorsko-goranske županije rekla je kako se prvotno planiralo da središnji događaj projekta "Putovima Frankopana" bude glazbeno-scenski program tijekom ljeta u kaštelu Driveniku, no zbog pandemije covida-19 od toga se odustalo, a događaji su uglavnom preneseni na virtualnu razinu. Odlučeno je da se se projekt "Putovima Frankopana" dodatno obogati snimanjem spota koji bi prikazao ljepote i baštinu županije, rekla je Miloš.

Svečana pjesma Primorsko-goranske županije "Zavičaju, tebi" odabrana je javnim natječajem prije 10 godina, a autor teksta i glazbe je Ante Pecotić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!