10:12 / 10.09.2018.

Autor: E.L.S./R.Z./HRT

Virtualna stvarnost rimske palače

-

-

Foto: - / -

Nakon detaljnog istraživanja inovativan turistički proizvod razvili su arheolozi i 3D umjetnici, zanimljivo i gostima podjednako i nama domaćima.
Nakon Rima, Jeruzalema i Londona i Split je dobio virtualnu pješačku turu po Dioklecijanovon palači, koja uz pomoć suvremene tehnologije i 3D naočala šetače vraća 1700 godina unatrag.

Prošetati Dioklecijanovom palačom u vrijeme njezine izgradnje, prije rive, prije nego li su sfinge stigle na Peristil ili se uzdignuo zvonik sv. Duje, i doživjeti virtualno iskustvo života u rimskoj palači prije 1700 godina. Sada je to moguće, uz 3D naočale i novu turističku ponudu Splita.

Nakon detaljnog istraživanja inovativan turistički proizvod razvili su arheolozi i 3D umjetnici, zanimljivo i gostima podjednako i nama domaćima.

U našoj veličanstvenoj palači imaju priliku vidjeti rekonstrukciju iz antičkih vremena napravljenu po arheološkom timu stručnjaka koji su po relevantnim zapisima i mjjerama koje su istraživanjima došli do spoznaja kako bi to moglo izgledati, kaže Marina Bitunjac, turistički vodič.

Obrađeno je i za virtualnu šetnju ponuđeno 9 najzanimljivijih mjesta Dioklecijanove palače, koje uz pomoć 3D naočala, aplikacije i digitalne karte, te licenciranog vodiča stvaraju realističan prikaz kasnoantičke carske rezidencije.

Virtualna stvarnost rimske palače uvrštena je na UNESCoov popis svjetske baštine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!