Vizije odijevanja u budućnosti

16.09.2021.

15:21

Autor: Hina/V.M.

Milena Rogulj: "Keep the distance"

Milena Rogulj: "Keep the distance"

Foto: Tomislav Marić / ULUPUH

Bijenalna tematsko-problemska žirirana izložba Sekcije za oblikovanje odijevanja ULUPUH-a "Vizije - Moda u budućnosti, budućnost u modi" otvara se u petak, 17. rujna u zagrebačkog Galeriji ULUPUH.

Autorica koncepcije i selektorica radova Maša Štrbac rekla je da su članovi Sekcije za oblikovanje odijevanja ULUPUH-a pokušali svojim radovima odgovoriti na to kako ćemo se odijevati u skoroj budućnosti obzirom na klimatske promjene, može li odjeća budućeg čovjeka ili čovjeka budućnosti u sebe integrirati različite tradicije odijevanja i postoje li u njima vrijednosti koje bi trebalo prenijeti u budućnost.


- Živimo u vrijeme brzih promjena koje od nas zahtijevaju stalnu prilagodbu uz istovremenu viziju kako dalje, a uz imaginaciju, ta vizija traži odgovornost prema okruženju i svijetu koji bismo trebali ostaviti u nasljeđe budućim generacijama, napomenula je u predgovoru izložbe.


Po njezinim riječima, postojeći način života pokazuje se sve manje održiv, a pitanje je što se u tim okolnostima događa s modom i pratećom industrijom koja je jedan od najvećih zagađivača okoliša i koji bi nam još, osim maskica, modni dodaci mogli zatrebati.


Izlažu Igor Galaš, Jadranka Hlupić Dujmušić, Ruža Hodak, Sanja Jakupec, Oliver Jularić, Karaka design (Vesna Karuza i Senija Radić), Marija Koprtla, Petra Krpan, Milena Rogulj, Biserka Šipek, Mario Treščec, Ines Zrnc Gregorina te fotograf Tomislav Marić.


Izložba će biti otvorena do 29. rujna, a ulaz je slobodan.


Galerija ULUPUH dio je programa 7. Relija po galerijama te za vrijeme trajanja Relija po galerijama, koji se održava od 17. do 19. rujna, produžit će radno vrijeme do 22 sata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!