Vjekoslavovi tenkići pucaju i dime, a koriste se i u filmovima

05.12.2022.

09:38

Autor: Saša Užarević/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Vjekoslav Filipović

Vjekoslav Filipović

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Inženjer strojarstva Vjekoslav Filipović ima jedan zanimljiv hobi. Izrađuje makete tenkova. Ovi tenkići mogu sve - kretati se, svijetliti, pa čak i pucati.

Najljepše je u životu kada igra potraje i nakon djetinjstva. Vjekoslav Filipović diplomirani je inženjer strojarstva i oduvijek ga je zanimala tehnika i mehanika, pa je odlučio izrađivati malene tenkove.


- Pa to je ustvari moja trauma iz djetinjstva. Kad sam bio mali, moj prijatelj imao je tatu u Njemačkoj koji mu je donio tenk na daljinski. Kad sam to vidio, morao sam to imati. U međuvremenu je prošlo dosta godina, malo si stariji, glupo ti je kupovati igračke. I onda sam dobio sina. I rekoh - "toooo!", prisjeća se Vjekoslav.


I tako je počeo kupovati tenkove, koje je nakon nekog vremena modificirao. Danas ima tenkove koji su, kaže, praktički replike pravih tenkova.


- To su tenkovi u mjerilu 1:16 koji imaju ovjes, gusjenice, mogućnost otvaranja vrata, prozora, kupola se okreće, top puca šestmilimetarske kuglice, imaju svjetla, zvuk, iz auspuha ide dim. Neki od mojih tenkova imaju i kameru, objašnjava.


Njegovi tenkići danas se koriste u filmovima, spotovima i reklamama.


Vjekoslav, kao i većina ljudi, ne voli rat, ali je kao inženjer svjestan da ratna tehnika napreduje munjevitom brzinom.


- Rat je ono što potakne tehniku da jako napreduje, kaže, dodajući da se neki nevjerojatni tehnički iskoraci, nažalost, ne bi dogodili bez rata.


Vjekoslavovi tenkovi služe samo za igru i zabavu, nadamo se da će jednom i oni pravi služiti samo za to.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!