13:03 / 18.12.2014.

Autor: HRT

Vjenčali se Elton John i David Furnish

David Furnish i Elton John (Screenshot YouTube - CBC News)

David Furnish i Elton John (Screenshot YouTube - CBC News)

Foto: - / -

Britanski glazbenik Elton John vjenčao se sa svojim dugogodišnjim partnerom Davidom Furnishom na imanju u Windsoru.

Elton John vjenčao se sa svojim dugogodišnjim partnerom Davidom Furnishom, a britanski glazbenik svečani je dan dokumentirao na Instagramu, prenio je BBC.

Novovjenčani par priredio je zabavu na imanju u Windsoru, a među uzvanicima je nemali broj poznatih osoba poput Davida i Victorije Beckham, glazbenika Eda Sheerana i glumca Davida Walliams.

Par je još 2005. registrirao svoju zajednicu na temelju civilnog partnerstva.

Istospolni brak postao je legalan prošle godine u Engleskoj i Walesu pošto je kraljica Elizabeta II. dala svoj kraljevski pristanak, a prvi istospolni parovi dobili su mogućnost vjenčat se u ožujku, nakon što su odrađene administrativne prilagodbe.

John je u svibnju u intervjuu rekao da on i Furnish planiraju mirno vjenčanje te da će na ceremoniji biti prisutna njihova dvojica sinova - Zachary i Elijah. Ova legalizacija nas je usrećila i želimo je proslaviti, izjavio je Elton. Ustvrdio je da se stoga ne bi trebali zadovoljiti time što su registrirali partnerstvo, već i napraviti idući korak - vjenčati se.

Par se upoznao 1993., a pjevač je u intervjuu za jedan časopis 2010. rekao da ga je David odmah privukao. Bio je lijepo odjeven i veoma sramežljiv. Otišli smo drugi dan na večeru. Nakon toga smo konzumirali vezu. Zaljubili smo se veoma brzo; opisao je John.

Pjevač je odavno poznat po otvorenom zagovaranju bračne jednakosti, a u lipnju ove godine uputio je snažnu poruku onim ljudima koji koriste religiju kao ispriku da omalovaže istospolni brak. Da je Isus Krist danas živ, nikada kao kršćanin i velika osoba kakva je bio, ne bi rekao da se to neće dogoditi, rekao je John za Sky News. On je zagovarao ljubav, suosjećajnost i oprost te je pokušavao ujediniti ljude, a na tim vrijednostima bi i crkva trebala počivati, poručio je.

Ova reforma nije znatnije uzdrmala britansku javnost jer istospolni parovi već imaju ista roditeljska prava kao heteroseksualni: mogu usvajati djecu, koristiti medicinski potpomognutu oplodnju i zamjensku majku, uz uvjet da ona za to ne prima naknadu.

Zakon prepušta vjerskim zajednicama odluku hoće li održati obred vjenčanja istospolnih osoba, osim Anglikanske crkve, većinske u Engleskoj, koja ne dopušta istospolni brak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!