Vlak koji povezuje Europu stao i u Zagrebu

12.09.2021.

12:39

Autor: Hina/V.M.

Connecting Europe Express (CEE)

Connecting Europe Express (CEE)

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Vlak Connecting Europe Express (CEE), koji putuje Europom u povodu Europske godine željeznice, zaustavio se u Zagrebu, a njegovi putnici okupili su se u nedjelju na tematskom doručku "Orient Express" u hotelu Esplanade, u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ).

Vlak je krenuo na put iz Lisabona 2. rujna te će do kraja putovanja u Parizu, 7. listopada, prijeći oko 20 tisuća kilometara kroz 26 zemalja i sto gradova s ciljem promicanja željeznice kao sigurnog, održivog i "zelenog" prijevoza. Iz Zagreba, gdje je prenoćio, vlak će produžiti prema Beogradu, a zaustavit će se i u Slavonskom Brodu te u Tovarniku.


Došavši u Zagreb, 50-ak putnika iz vlaka razgledalo je grad te izrazilo zadovoljstvo turističkim vodičem i zagrebačkim kulturnim i povijesnim znamenitostima. Na doručku u Esplanadi dobrodošlicu i sretno putovanje poželjeli su im predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Hrvatskih željeznica (HŽ), Europske komisije i njenog predstavništva u Zagrebu te zagrebačke Turističke zajednice.


Doručak u stilu "Orient Expressa"


Doručak je poslužen u stilu "Orient Expressa", vlaka koji je 20-ih godina 20.stoljeća prolazio i stajao u Zagrebu. Stoga su u Esplanadi bili izloženi sačuvani luksuzni predmeti iz tog vlaka, poput posuđa, fotelja, lampi, originalni vozni red vlaka iz 1927. te makete vlaka i vagona iz fundusa Hrvatskog željezničkog muzeja.


Putnici vlaka osobe su iz Europske komisije, koja je organizator putovanja te predstavnici agencija i ureda iz prometnog i turističkog sektora u EU-u.


Dolazak vlaka na zagrebački Glavni kolodvor zabilježila je Pixsellova fotoreporterka Emica Elvedji:

Vlak CEE rezultat je suradnje Europske komisije, Zajednice europskih željezničkih i infrastrukturnih društava (CER) i drugih partnera, a cilj svih aktivnosti je potaknuti građane i gospodarstvenike na korištenje željezničkog prijevoza i tako pridonijeti ostvarenju Europskog zelenog plana po kojem bi EU do 2050. trebala postati klimatski neutralna.


U ime Europske komisije Maja Bakran Marcich je istaknula kako željeznica ima važnu ulogu u budućnosti Europe za gospodarstvo i provedbu Europskog zelenog plana. Cilj je da se željeznički promet velikih brzina udvostruči diljem Europe do 2030. i utrostruči do 2050., za što je potrebna tzv. transeuropska prometna mreža.


Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Alen Gospočić kazao je kako Hrvatska ima velike perspektive u željezničkom prijevozu te najavio ulaganja u idućih deset godina.


- Do kraja 2023. nabavljamo 33 nova vlaka ukupno vrijedne oko 170 milijuna eura, od kojih se 21 vlak sufinancira iz Kohezijskog fonda, a ulažemo i maksimalne napore da željeznički sustav podignemo na novu razinu te da se time više služe i građani i prijevoz tereta, dodao je Gospočić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!