Vremešni libanonski ribar ribarit će do smrti, na čamcu će, kaže, i umrijeti

28.11.2022.

18:54

Autor: MORE/HRT

Victor Cheblis, 79-godišnji svjetioničar iz Libanona

Victor Cheblis, 79-godišnji svjetioničar iz Libanona

Foto: MORE / HRT

Jeste li znali da Mediteran ima svoj dan? 28. studeni Međunarodni je dan Mediterana, a na simboličan način obilježava ga i Lijepa Naša, koja ima tu privilegiju da pripada jednom od najljepših dijelova svijeta. Mediteransko ili Sredozemno more najveće je zatvoreno more na svijetu, a Mediteran - jedno od najnaseljenijih i najrazvijenijih područja. 

U povodu Dana Mediterana donosimo priču o 79-godišnjem ribaru iz Libanona koji već 60 godina ribari sam. Ova je reportaža plod međunarodne suradnje HRT-a i ostalih mediteranskih zemalja.

Victor Cheblis
79-godišnji je svjetioničar iz Libanona. Cijeli Libanon, kaže poznaje njegovu obitelj koja je tamo već naraštajima, od 1835. godine.

Prvo je ondje radio Victorov pradjed, zatim njegovi sinovi i unučad. U mirovinu je otišao nakon 41 godinu rada, a zamijenili su ga sinovi.

Radni vijek je proveo popravljajući i održavajući svjetionik.

- Svjetioničarski posao je kao veliki zatvor. Ako se dogodi smrtni slučaj, samo jedan može otići jer netko mora ostati ovdje, rekao je.

Uz svjetionik se mora bdjeti 24 sata na dan jer se ne smije ugasiti ni na sekundu. Voli svoj posao, a i sinove je od malena dovodio i pokazivao im posao. I oni su ga zavoljeli.

- Naš život su more, svjetionik. Svjetionik i more. Kako svjetionik pripada moru, tako mu i mi pripadamo, rekao je Victor.

Njegova su djeca vezana uz more - bacaju mreže i vrše da ulove ribu. Ovo je njihova priča:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!