11:05 / 12.06.2020.

Autor: V.K./Hina

Wuhan calling: Kineska prijestolnica punka izgubila je glas

Foto: REUTERS/Aly Song

Foto: REUTERS/Aly Song

Foto: - / REUTERS

Wuhan je nedvojbeno kineska prijestolnica punka, koja je takav ugled stekla višedesetljetnom živopisnom i žestokom koncertnom scenom.
Wuhan je nedvojbeno kineska prijestolnica punka, koja je takav ugled stekla višedesetljetnom živopisnom i žestokom koncertnom scenom.

Ili je barem tako bilo prije koronavirusa, koji je gradu s 11 milijuna stanovnika priskrbio sasvim drugačiju reputaciju i istovremeno ugasio njegovu visokodecibelnu supkulturu.

Grad koji je svijetu "podario" covid-19 strahuje od drugog vala pandemije pa su svi koncerti zabranjeni.

- Najvažnije je održati glazbenu scenu na životu, kaže jedan od najpoznatijih vuhanskih pankera Zhu Ning, osnivač kluba VOX.

- Bez koncerata nema posjetitelja, a to znači da nema prihoda, rekao je Zhu u svom praznom klubu, nekoliko sati pošto mu policija zabranila najavljeni nastup.

VOX je planirao prenositi na internetu svirku pekinškog benda Queen Sea Big Shark, ali mu čak ni to nije bilo dopušteno.

- Sve je bilo spremno i onda su nam iznenada zabranili, uzdahnuo je.

Smješten u središtu Kine, Wuhan je drevno sjecište puteva, a bio je i poprište ustanka 1911. koji je doveo do pada tisućljetne carske vlasti.

Grad je dom nekoliko sveučilišta i njihovih tisuća studenata, a ondje je i osoblje brojnih stranih kompanija pa je poznat po otvorenosti novim idejama.

Ljutnja nije punk

Zhu je bivši bubnjar pionirskog punk benda SMZB, koji se pojavio u drugom dijelu 90-ih godina i zajedno s drugim lokalnim grupama Wuhanu donio punk reputaciju kakvu danas ima.

SMZB-ov frontmen Wu Wei smatra se kumom kineskog punka koji je pisao provokativne stihove kojima se ponekad 'drznuo' kritizirati komunističke vlasti. Kasnije je osnovao još jedan znameniti punk klub Wuhan Prison.

- Ovo je mjesto gdje se mnogi okupljaju kako bi prenosili energiju, kaže Ingmar Liu, 21-godišnja pjevačica lokalnog benda i zaposlenica Wuhan Prisona.

Liu, kose obojane zeleno i s brojim nadrealnim tetovažama, dodaje da se klub muči s plaćanjem najamnine pošto nema gostiju. Pokušaj otvaranja sredinom svibnja policija je srezala u startu.

- Epidemija je utjecala na cijelu koncertnu industriju, ne samo na nas, rekla je.

Pošto ne mogu svirati uživo, privatno se okupljaju i vježbaju, čekajući povratak na pozornicu. Tek će se vidjeti hoće li se poznata vuhanska iskrenost odraziti na buduće pjesme o pandemiji. 

- Bila sam vrlo ljutita na vladu zbog početne reakcije na koronavirus, ali probavila sam to, kaže Ingmar Liu.

- Samo gnjev nije punk, istaknula je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!