12:09 / 10.04.2020.

Autor: Maroje Vučićević/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Za 95. obljetnicu Kina Europa ZFF-ov online program

-

-

Foto: - / -

Još se ne zna koliko je štete Kino Europa pretrpjelo od potresa, no u povodu 95. rođendana kultnog zagrebačkog kina, ekipa Zagreb film festivala pokrenula je platformu za gledanje suvremenog autorskog filma.
Najnesretnija je sudbina kina kada je zatvoreno i bez posjetitelja. I još se ne zna koliko je štete Kino Europa pretrpjelo od potresa, no u povodu 95. rođendana kultnog zagrebačkog kina, ekipa Zagreb film festivala pokrenula je platformu za gledanje suvremenog međunarodnog autorskog filma, koji je činio okosnicu redovnog repertoara.

Godinu dana nakon zatvaranja Kina Europe cilj je umanjiti prazninu i održati kontinuitet dostupnosti kvalitetnog filmskog programa. Trenutačno je dostupno pedesetak atraktivnih naslova.

- Među njima su veliki festivalski pobjednici, dobitnici velikog broja nagrada, a program ćemo nastojati širiti na tjednoj bazi. Narednih mjesec dana ćemo svake srijede i nedjelje odabrane naslove prikazivati besplatno. Na stranici kinoeuropa.hr objavljivat ćemo kodove za gledanje, napominje koordinatorica programa ZFF-a Selma Mehadžić.
Zatvaranje kina Europa: što nakon 11 godina? Žanrovski raznovrstan izbor uključuje drame poput ‘Nerude’ i ‘Novog klinca’, ali i zabavne filmove posvećene ljubavi kao što je ‘Alabama Monroe', a u ponudi su i neki od najhvaljenijih filmova za djecu i mlade iz prošlog desetljeća.

Programe Kina Europe godišnje je posjećivalo oko 120 tisuća filmofila, a kvalitetu i važnost ove institucije potvrdila je i Mreža europskih kina. Budućnost nezavisnog kino prikazivanja danas je još ugroženija i neizvjesnija zbog trenutačne situacije uzrokovane pandemijom. Upravo zato sada su važni ovakvi projekti koji će uključiti i domaće produkcije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!