Lego carstvo u Muzeju grada Đurđevca

24.09.2021.

07:00

Autor: Sanja Kos Bojanić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Lego izložba u Muzeju grada Đurđevca

Lego izložba u Muzeju grada Đurđevca

Foto: HRT / HTV

Da u igri kockicama ne uživaju samo djeca, potvrđuje izložba u Galeriji Staroga grada u Đurđevcu. Impresivne modele izložili su članovi kluba Kockica, koji u Hrvatskoj ukuplja oko 70 zaljubljenika u Lego kockice.


Da bi složio maketu nebodera iz zagrebačkog naselja Sopot, zaljubljeniku u Lego kockice Goranu Grguriću trebalo je dva mjeseca i 6500 kockica. Čak 200.000 kockica i nebrojeno sati trebalo je da bi se izgradilo šaroliko carstvo dvoraca, robota, gusarskih brodova, svemirskih postaja.

- Specijalne Lego kockice ne postoje. Sve što gradimo mi maketari nalazi se u nekim setovima. Pokušavamo sagraditi najbolje što je moguće s tim postojećim kockicama. Neki članovi kluba rade tako da u računalu naprave cijeli projekt, pa im kompjuter izbaci koliko i kojih kockica treba, kazao je Davor Jendrašić, čllan Kluba Kockice.

Rozetu na katedrali maštoviti maketari izradili su od nekoliko odvijača, a za klasicistički ukras poslužio je perec iz pekarskog lego seta.

- Kao i u umjetnosti, lego kockice otvaraju vrata mašti i raznim kreacijama. To se osobito može vidjeti na izložbi gdje su predstavljeni zanimljivi arhitektonski uraci kao što je utvrda Stari grad, srednjovjekovni spomenik kulture. Poveznica je i nematerijalna kulturna baština - Legenda o Picokima, kazala je Edita Janković Hapavel, ravnateljica Muzeja grada Đurđevca. 

Lego carstvo u đurđevačkom Muzeju ovih dana najviše obilaze najmlađi. Nekima od njih upravo obilazak ove izložbe bit će prvi susret s galerijskim prostorom i još će ga dugo pamtiti. Izložba kreativnih modela od kockica u Đurđevcu je otvorena do 18. listopada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!