11:19 / 03.04.2019.

Autor: I.H./HRT

Žablji dan u Zoološkom vrtu

-

-

Foto: - / -

Na Žablji dan posjetitelji Zoološkog vrta moći će dotaknuti živu zelenu gubavicu te doznati kako se žabe glasaju.
Danas se u Zoološkom vrtu grada Zagreba obilježava Žablji dan. Njegov je cilj povećati svijest javnosti o važnosti vodozemaca i nužnosti njihove zaštite.

Na svijetu postoji gotovo 7340 vodozemaca, a više od trećine ih je ugroženo, tj. nalaze se na Crvenom popisu Međunarodnog saveza za očuvanje prirode. Među vodozemcima najviše je žaba. U Hrvatskoj živi dvadeset vodozemaca – od žaba preko daždevnjaka do čovječje ribice.

Vodozemci su pokazatelji zdravlja ekološkog sustava. Naime, čim dođe do onečišćenja, vodozemci su prvi na udaru. S kakvim se sve problemima vodozemci susreću, djeca će u subotu moći doznati kroz igru "Nije žabama lako".

Hrvatsko herpetološko društvo Hyla posjetitelje će upoznavati sa svojim radom na istraživanju i zaštiti hrvatskih vodozemaca. Na Žablji dan posjetitelji Zoološkog vrta moći će dotaknuti živu zelenu gubavicu te doznati kako se žabe glasaju.

Mali kreativci moći će se okušati u izradi Žabljih naočala i bedževa Žabeka, a razgibavanje mališane čeka u igrama Žablji ručak i Žabice. U prvoj će bacanjem kolutova učiti o žabljem jelovniku, a u drugoj će ih bacanje kocke voditi kroz zanimljive podatke o životu žaba. Edukativni program traje od 11 do 16 sati.


U nedjelju se obilježava Svjetski dan zdravlja

Istodobno se u blizini trči Maksimirski minus zwei cener, pa će sudionici utrke dobiti ulaznice za Zoološki vrt koje mogu iskoristiti do kraja mjeseca. Da Zoološki vrt promiče zdravu fizičku aktivnost i boravak na otvorenom, potvrđuje i program pripremljen za nedjelju, 7. travnja. Tada se obilježava Svjetski dan zdravlja.

Od 10 do 17 sati posjetitelje očekuje niz sadržaja povezanih sa zdravljem djece i njihovih roditelja. Posjetitelji će tako moći pregledati dioptriju, sluh, razinu šećera u krvi te vitaminsko-mineralni status organizma. Bit će tu i stomatoloških te savjeta fizioterapeuta.

Da vježbanje uvedu u svakodnevicu, najmlađe će poticati i Građanski nogometni klub Dinamo. U Vrtu će održati edukativnu radionicu i okupljene uključiti u zajedničko vježbanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!