Domaći i strani turisti sve više otkrivaju Liku

07:00 / 20.02.2022.

Autor: Mario Kurevija/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Zagonetka iza ćoška

Zagonetka iza ćoška

Foto: HTV / HRT

I domaći i strani turisti sve više otkrivaju Liku, zato postoji potreba za bogatijom turističkom ponudom. "Zagonetka iza ćoška" besplatna je turistička tura u kojoj su uz upoznavanje povijesti svojega grada uživali stanovnici Otočca. 

Turističko vođenje ponajprije je zamišljeno kao putokaz turistima, a ispostavilo se da je sada potrebnije domaćem stanovništvu.

- Znam dosta o svom gradu, ali uvijek saznam nešto novo i stvaram neku novu sliku, kaže Mirjana Vukelić.

Ružica je rođena Otočanka, sada živi u Zagrebu. Iako mnogo toga zna, za nju ovo je ponovno upoznavanje s poviješću grada.

- Čuli smo o Beli Krleži, čuli smo da je ona ovdje upoznala Miroslava Krležu, čuli smo o tome da je živjela Nela Eržišnik kojoj je to najljepše razdoblje u životu, kaže Blaženka Eror Matić iz Zagreba.

Tako smo saznali da u Otočcu postoji i jedna secesijska zgrada, kažu da je ona najljepša u tom gradiću.

- A ovaj poduzetnik on je svaku ciglu zapravo doveo iz Austrije, sve i jedna je pečena u Austriji, u to vrijeme se to nije moglo nabaviti kod nas. Dakle u tome leži tajna te secesije, kaže Manja Kostelac-Gomerčić, interpretatorica.

Malo je to poznato pa se "Zagonetka iza ćoška" pokazuje ne samo kao turistički poučni put, nego put spoznaje i istine o prošlosti koja sve više i više blijedi.

- Malo po malo sve ih više shvaća koliko smo jako bogata sredina, a koliko smo zanemarena sredina, kaže Kostelac-Gomerčić.

Posjetitelje uvijek zanima povijest mjesta u koje su došli. Ova obitelj iz Biograda prvi je put u Otočcu.

- Pa mi smo s mora, htjeli smo malo mir, malo tišinu, a i malo negdje gdje nismo bili da upoznamo druge kulture Hrvatske, kaže Maja Mitrović iz Biograda na Moru.

- Nama je korona, možda to ludo zvuli napravila uslugu, domaći gosti su nas otkrili i prošla godina je baš bila u znaku domaćega gosta, rekla je Mladenka Orešković, direktorica TZ-a Otočac.

Tu su i skrovitije povijesne lokacije u prirodi koje oduševljavaju, no tek ih je potrebno valorizirati.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!