17:04 / 09.12.2020.

Autor: Ivica Grudiček/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Zagorska purica, kraljica blagdanskog stola

Foto: Danijel Berkovic/PIXSELL

Foto: Danijel Berkovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Jedna od delicija na Božićnom blagdanskom stolu je purica, a najbolja je ona - zagorska.
Bliže se blagdani. Jedna od delicija na Božićnom blagdanskom stolu je purica, a najbolja je ona - zagorska. U Hrvatskoj se uzgajaju četiri soja zagorskih purana, i to brončani, sivi, crni i svijetli.

Nekad je ove pernate stvorove u Zagorju, Prigorju i Podravini ponosno držalo gotovo svako seosko domaćinstvo - danas se u cestičkom kraju na prste jedne ruke mogu nabrojati oni koji uzgajaju - zagorske purane. Roman se bavi građevinarstvom, no ovo mu je - strast.

- Dvije purice sam dobio na poklon, one su nesle jaje i to se izvalilo u lijepu puricu i ja sam se u to zaljubio, rekao je Roman Cestar iz Babinca.

A zaljubili su se i njegovi roditelji - pa mu pomažu u svakodnevnom poslu. Jer za stotinjak se purana treba brinuti. Sve prodaju na kućnome pragu - potražnja je velika - osobito u vrijeme blagdana. No, zanima nas - ako je isplativo, zašto su oni rijetki uzgajivači u varaždinskome kraju.

- Jako je teško puru othraniti. Imamo uginuća, a ako pitate veterinare odakle bolest, ni oni sami ne znaju. Ako vam bolest napadne puricu, cijelo jato može otići, naglašava Roman.

Ako se netko odluči na uzgoj zagorskoga purana, Blaženka Premuž savjetuje: Jako velika volja treba, strašno velika volja, jer bez toga ne ide. A važno je i da se ne pretjeruje - zaključuje ova radišna obitelj - jer stotinjak purica je kažu - optimalan uzgoj za malo gospodarstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!