13:50 / 30.10.2020.

Autor: V.K./Hina

Zagreb: ZOO poziva građane da upoznaju lemure

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Svjetski dan lemura obilježava se posljednjeg petka u listopadu, a u povodu tog dana zagrebački Zoološki vrt poziva građane da posjete i upoznaju lemure te se uključe u njihovu zaštitu.
Svjetski dan lemura obilježava se posljednjeg petka u listopadu, a u povodu tog dana zagrebački Zoološki vrt poziva građane da posjete i upoznaju lemure te se uključe u njihovu zaštitu jer je čak 98 posto lemura ugroženo, a gotovo trećina njih kritično.

Ravnatelj zagrebačkog Zoološkog vrta Damir Skok kaže da u ZOO-u žive dvije vrste lemura - prstenastorepi i čupavouhi, a obje skupine su "sjajni ambasadori" svojih vrsta u divljini.

- U Zagrebu smo jako posvećeni promicanju zaštite madagaskarskih životinja. Zato je u sklopu prve faze modernizacije ZOO-a napravljena cjelina "Madagaskar" nastambom za lemure u koju se može ući, istaknuo je Skok.

Skupinu zagrebačkih prstenastorepih lemura čine četiri odrasle jedinke Boni, Leo, Lara i Duda. Par čupavouhih lemura Padme i John John ljetos je dobio potomstvo - dvije crno-bijele ljepotice, kažu u ZOO-u.

U prirodi postoji 107 vrsta lemura. Na Madagaskaru je mnoge od njih vidjela provodeći istraživanje o ogrličastim smeđim lemurima Elena Račevska, psihologinja i prva hrvatska primatologinja, koja je godinu dana volontirala u zagrebačkom ZOO-u.

- Nažalost, čak 98 posto vrsta lemura je ugroženo, a gotovo trećina njih kritično. Porast broja stanovnika, teška ekonomska situacija, sječa šuma i lov gurnuli su lemure na sam rub izumiranja, upozorava Račevska.

Među ugroženim vrstama su prstenastorepi lemuri, kojima je svjetsku slavu donio animirani film Madagaskar, a za svoj se opstanak bore i ogrličasti smeđi lemuri, izuzetno bitni raspršivači sjemenki.

- Indri, najveći od trenutačno živućih lemura, kritično je ugrožen. Poznati po prekrasnim duetima kojima oglašavaju svoj teritorij, lemuri te vrste glavni su likovi mnogobrojnih lokalnih legendi koje naglašavaju srodnost i zajedničku povijest indrija i ljudi, istaknula je Račevska.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!