13:34 / 10.04.2018.

Autor: T.V./Hina/HRT

Zagrebačka filharmonija oduševila 'Čarobnom glazbom Walta Disneya'

Foto: Facebook event @OFF Ciklus

Foto: Facebook event @OFF Ciklus

Foto: - / -

Orkestar Zagrebačke filharmonije na dva uzastopna koncerta danas je izveo teme iz animiranih filmova Walta Disneya za djeci Zagreba i njihove roditelje, koji su ispunili Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog i ovacijama ispratili Filharmoniju i maestra Krešimira Batinića.

Orkestar Zagrebačke filharmonije na dva uzastopna koncerta danas je izveo teme iz animiranih filmova Walta Disneya za djeci Zagreba i njihove roditelje, koji su ispunili Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog i ovacijama ispratili Filharmoniju i maestra Krešimira Batinića.

Osmišljen kao svojevrsni 'hommage' glazbenom nasljeđu velikana svjetske animacije Walta Disneya, koji je znao prepoznati moć i ulogu filmske glazbe, koncert "Čarobna glazba Walta Disneya" predstavio je audio-vizualnim senzacijama povijesni presjek glazbenog stvaralaštva Disneyeva studija.

Predvođeni energičnim maestrom Krešimirom Batinićem, Filharmoničari su gotovo dvosatni koncert otvorili revijom tema iz najpoznatijih Disneyevih klasika, od "Petra Pana", "Alise u zemlji čudesa", "Pepeljuge", "Slonića Dumba", do "Mickeya Mousea" i drugih.

U prvome dijelu Orkestar je izveo i "Malu sirenu", "Kralja lavova" i "Ljepoticu i zvijer", redom glazbene brojeve iz 'Disneyeve pjesmarice' u koju su svoja djela upisali brojni poznati autori, skladatelji i tekstopisci, kao što su oni iz newyorškog Tin Pan Alleya u 50-im godinama prošloga stoljeća, pa braća Sherman u 1960-ima, sve do Alena Menkena od 1990-tih.

Temu iz "Snježnog kraljevstva", jednog od najnovijih Disneyevih crtića, kojom je otvoren drugi dio koncerta, publika je pozdravila s oduševljenjem, a poseban su aplauz dobili mladi solisti, članovi vokalnog ansambla Husar&Tomčić, Mija Mihanović koja je s orkestrom otpjevala pjesmu "Let it go!" iz filma "Snježno kraljevstvo", i Sven Pocrnić, koji je izveo baladu Eltona Johna iz "Kralja lavova" , "Can you feel the love tonight?" Niz se nastavio temama iz "Aladina" i "Mulan", a koncert je zatvorila suita iz filma "Pirati s Kariba", "Prokletstvo Crnog bisera", proizvod skladateljske manufaktur" jednoga od danas najvećih skladatelja filmske glazbe Hansa Zimmera.

Publika Lisinskog, od trogodišnjaka do ljudi starije dobi, ovacijama je ispratila orkestar, soliste i maestra Batinića i dobila bis atraktivnih disneyevskih glazbenih motiva.

Filharmoničari su time ujedno zaključili program svojeg 'Off ciklusa' u sezoni 2017./18., koji je ove godine u sedam crossover koncerata spojio na zanimljiv način klasičnu glazbu s drugim glazbenim i umjetničkim žanrovima i ugostio glazbenike kao što su Stjepan Hauser, Matej Meštrović, Amira Medunjanin i drugi, a u sklopu ciklusa koncertno je izvedena i rock opera "Isus Krist Superstar", u suradnji sa zagrebačkim Gradskim kazalištem Komedijom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!