10:21 / 25.02.2021.

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

Zagrebački muzej koji se proširio cijelim svijetom

Muzej iluzija

Muzej iluzija

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Pet godina od otvaranja prvog Muzeja iluzija u Zagrebu ova se izvorna hrvatska ideja proširila diljem svijeta i globalno ju vidi više od milijun ljudi. 

Franšize su otvorene u svjetskim metropolama poput New Yorka, Pariza, Šangaja i Dubaija. Najnovija u New Delhiju čak je trideseta po redu. Ekipa Vijesti iz kulture provjerila je u čemu je univerzalna privlačnost iluzija:

Tajna je muzeja u tomu što je privlačan svima bez obzira na ukuse. Postav stalno tjera posjetitelja da se aktivno uključi u poigravanje s percepcijom. Ljude je, naime, oduvijek privlačila iluzija i vješta varka - upravo ta dvojba je li to što vidimo stvarno ili nas oči varaju puni i Muzej iluzija. 

Muzej iluzija

Muzej iluzija

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Sve je nastalo nakon nekoliko godina pomnog planiranja i istraživanja tržišta.


- Muzej nudi laganu zabavu od sat vremena. Nije preskup proizvod pa je više-manje otvoren svim ljudima. Svi ga mogu posjetiti, zabavno je, edukativno je… Koncept može funkcionirati u bilo kojem gradu svijeta, kaže osnivač Muzeja iluzija Roko Živković.

osnivač muzeja Roko Živković

osnivač muzeja Roko Živković

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Jedinstveno je doživjeti da vam se prijatelji smanjuju ili rastu pred očima ili se izgubiti u beskonačnosti Sobe ogledala. Glava na pladnju i hod po zidu ovdje su normalne pojave. Smanjene eksponate i mozgalice možete i ponijeti kući.

Muzej iluzija jedinstven je turističko-edukativni proizvod. Izvrstan je pokazatelj da današnji poduzetnici moraju razmišljati globalno.


Dobra ideja i izvedba s lakoćom preskaču sve granice - financijske, birokratske, pa čak i državne.

Muzej iluzija

Muzej iluzija

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!