„Zagrli Zadar“ kao što ga grle njegovi bedemi

05.07.2021.

16:02

Autor: Žana Ljuština/Studio 4/IMS/V.M./HRT

„Zagrli Zadar“  kao što ga grle njegovi Bedemi

„Zagrli Zadar“ kao što ga grle njegovi Bedemi

Foto: Studio 4 / HRT

Na Bedemima zadarskih pobuna predstavljena je kampanja pod nazivom „Zagrli Zadar" i program koji će se održati u petak, 9. srpnja, na četvrtu godišnjicu upisa zadarskog fortifikacijskog sustava na Popis svjetske baštine UNESCO-a.

Koncerti, ples i predstave na zadarskim bedemima bit će jedinstvena prilika za obilježavanje godišnjice dodjele prestižne titule tamošnjem fortifikacijskom sustavu i naporima da ga se očuva i predstavi javnosti.


Više informacija o događaju ekipa Studija 4 doznala je od gradonačelnika Zadra Branka Dukića i gradske pročelnice za kulturu i sport Dine Bušić:

Godine 2017. UNESCO–ov Odbor za svjetsku baštinu zidine, koje su u burnoj povijesti doživjele transformacije, uvrstio je na Popis svjetske baštine transnacionalnog serijskog kulturnog dobra „Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 15. do 17. stoljeća“.


Događanja počinju u petak, i se nastavljaju i kroz cijelo ljeto u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zadra kroz niz kulturnih i zabavnih događanja.


- Na obljetnicu upisa zadarskog fortifikacijkskog sustava na popis svjetske baštine UNESCO – a, na Bedemima zadarskih pobuna koje grle zadarski Poluotok, održat će se cjelovečernji program koji ujedno označava početak kampanje "Zagrli Zadar", najavila je Dina Bušić


Na četiri pozirnice koje nose imena Drioli, Sv. Marcela, Sv. Roko i Kaštel, održat će se programi koji komuniciraju s renesansnom poviješću bedema te zabavni programi. 


- Na početku Bedema s južne strane na pozornici Drioli očekuje nas comedia dell arte, dvije ulične uzvedbe kultne Punch & Judy u izvedbi ansambla Kazališta lutaka Zadar. Pozornica Sv. Roka na samoj sredini Bedema rezervirana je za manouche jazz u izvedbi Gipsy Swing Sindikata te izložbu Intra Muros zadarskog kultnog fotografa Ante Brkana. Na pozornici Kaštel izmjenjivat će se ansambl za renesansnu glazbu Marco Polo i Zadarski plesni ansambl s korografijama starih renesansnih plesova, a finale je rezervirano za program Rock the Walls na pozornici Sv. Marcele na kojoj će nastupiti Psihomodo Pop, nabraja Bušić.


Program započinje u 20.30 sati i traje do ponoći uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera, a ulaz je slobodan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!