Zametski zvončari krenuli u svoj prvi ophod

30.01.2022.

07:01

Autor: Dajana Kruneš/Dnevnik 3/IMS/HRT

Zametski zvončari

Zametski zvončari

Foto: Dnevnik / HRT

Rijeka i njezina okolica oduvijek su poznate po tradiciji maškaranja. Pa iako je zbog pandemije koronavirusa - poznata karnevalska povorka u Rijeci odgođena do ljeta - duh karnevala i maškara nije potpuno nestao. U svoj prvi ophod po riječkim ulicama danas su krenuli Zametski zvončari - glasnom zvonjavom prizivajući ljepše dane. 

Odjeveni u mornarske majice, bijele hlače s crvenom trakom, prekriveni ovčjom kožom i zvonom na leđima - zametski zvončari krenuli su u ophod. Iako druženja i zvončara, zbog pandemije, nema kao prijašnjih godina, zvončarski duh ipak je ostao nepokolebljiv.

- Najbitnija je tradicija - ona se ne sme zatrt. Ne remo puno okolo, ali bit ćemo malo po našimu kraju, to je najbitnije, poručio je Marin Krizman, vođa Zametskih zvončara. Jer dio je to življenja ovdašnjih ljudi koji čuvaju generacije itt - klinci zvone.

A da tradicija zvonjenja ne izumre, tu su i mlade snage. Za godine se ne pita, bitna je dobra volja. Nenad je zvončar već 30 godina i kaže - nikad prestati biti. I glasnom zvonjavom tjerati sve ružno i zimu te dozivati proljeće.

Zimskog izdanja karnevala neće biti ni ove godine, međunarodna karnevalska povorka odgođena je do ljeta. Uz nadu u što brži povratak na staro. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!