Zadivljujući podvodni skulpturalni muzej na Cipru

05.08.2021.

07:08

Autor: T.D./HRT

Podvodni muzej

Podvodni muzej

Foto: MUSAN / JasondeCairesTaylor/Costas Constantinou

Podvodni muzej otvoren je za javnost uz obalu Ayia Nape na Cipru. Nazvana "MUSAN", podvodna šuma prva je takve vrste i oblikuje se kao instalacija od preko 93 komada u obliku drveća, ljudi i hibrida. 

Složena umjetnička djela izgrađena su kako bi služila kao složeni umjetni grebeni, prizivajući okolni morski svijet da ih nastani. Skulpture su dizajnirane i izrađene od materijala koji privlače morski svijet, a postavljene su na različitim dubinama, stvarajući tako prikladnu podlogu za morski život na svim razinama. Skulpture su izrađene od inertnih materijala, s neutralnim pH, kako ne bi negativno utjecale na područje.

To je pješčano područje, 200 metara od obale Ayia Nape i očekuje se da će se s vremenom bioraznolikost tog područja obogatiti, zahvaljujući muzeju. Radi se o dizajnu britanskog umjetnika Jasona deCairesa Taylora, a projekt je vrijedan milijun eura te je rezultat zajedničkih napora Odjela za ribarstvo i istraživanje mora, općine Ayia Napa i Ministarstva turizma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!