Zašto je sarma kraljica slavonskoga stola?

07.04.2025.

21:01

Autor: T.V./Znamo li što jedemo?/HRT

Nema zime bez sarme, pogotovo u Slavoniji gdje se ova omiljena mesno-kupusna bomba ne priprema, nego slavi.

U Požegi, gdje šefica kuhinje hotela "Grgin dol" Marijana Pranić već tri desetljeća mota sarme, tradicija je jasna: miješano svinjsko meso (lopatica i vrat, uz koji komadić unetine), sitno narezana slanina, češnjak, crveni luk, riža, začini... i, naravno, tajni sastojak bez kojeg nijedna prava Slavonka ne bi ni progovorila o receptu.

Smjesa se mota u listove kiselog zelja, otprilike 50 grama po sarmi, i slaže se u lonac kao mali vojnici. Ali, u sredini ostane rupica u koju ide slavonska kobasica ili komad suhog mesa, jer sarma bez dima nije sarma.

Šefica kuhinje hotela "Grgin dol" Marijana Pranić već tri desetljeća mota sarme

Šefica kuhinje hotela "Grgin dol" Marijana Pranić već tri desetljeća mota sarme

Foto: HTV / HRT

Pire krumpir? Obavezan. Škrob upija umak kao spužva emocije na božićnom ručku, a uz to ide i umak od hrena sa sitno ribanom kiselom jabukom – kombinacija koja otvara sinuse i srca.

Za razliku od nas, u Rumunjskoj se sarma jede s palentom i vrhnjem, a u Bugarskoj s jogurtom.

Ali Slavonci su je, unatoč osmanskom porijeklu, uzeli za svoju toliko da je Marijana smotala sarmi dovoljno da opasa Zemlju oko ekvatora. Da, dobro ste pročitali.

Pisani tragovi o prvoj sarmi ne postoje, ali znamo da se kod nas ne jede s vinovom lozom kao na jugu, već sa zeljem jer je ono kod nas dostupno svakom domaćinstvu.

Ovu i sve ostale epizode serijala "Znamo li što jedemo?" možete pratiti preko multimedijske usluge HRTi u čijoj videoteci se nalaze emitirana izdanja koja su se bavila burekom, hamburgerom, pašticadom, puricom s mlincima, pizzom, juhama, ćevapima, janjetinom te sarmom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!