09:26 / 14.02.2020.

Autor: I.D./HRT

Zašto ljubav baš na Valentinovo?

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Svake godine djevojke i žene širom svijeta na Valentinovo zajedno dobiju oko 50 milijuna ruža.
Iako se mnogi slažu da kada nekoga voliš, ljubav mu trebaš izražavati svaki dan, ipak je 14. veljače dan kada se ona voljenima najčešće pokazuje. I to u većini slučajeva - cvijećem,  ponajviše ružama koje su po mnogima pravi izbor za dar na Valentinovo.

To uostalom pokazuju i prizori s ulica diljem Hrvatske na kojima od ranoga jutra, ponegdje i unatoč kiši, cvjetaju ljubav - i buketi ruža. Svake godine djevojke i žene širom svijeta na Valentinovo zajedno dobiju oko 50 milijuna ruža.

Ako vas zanima zašto se Dan zaljubljenih obilježava 14. veljače, evo nekoliko zanimljivosti. Prema legendi, za slavlje ljubavi na ovaj dan zaslužan je sv. Valentin, prema kojem je, jasno, i dano ime "Valentinovo".

Legenda kaže...

Sv. Valentina je bio prvi biskup grada Terni u Umbriji, stotinjak kilometara od Rima. U doba svojeg biskupskog ređenja 197. godine, imao je samo 22 godine. Povezanost sv. Valentina uz pitanja ljubavi potječe iz legende o braku mlade kršćanke s rimskim legionarom, koji je iz ljubavi prema njoj također postao kršćaninom. Svoju su ljubav željeli okruniti brakom, no u vrijeme priprava za brak oboje su smrtno oboljeli. Dok su umirali, u samrtnom zagrljaju na bračnoj postelji, sv. Valentin je blagoslovio njihov brak.

Dolaskom moderne tehnologije, klasične "pismo čestitke" su pale u zaborav pa se na današnji dan izljevi ljubavi češće tipkaju, nego pišu. No kako god, smatra se da i sam običaj slanja čestitki na Valentinovo potječe od svetog Valentina. Zašto - dva su tumačenja.

Prema prvom sv. Valentin je iz tamnice poslao pismo djevojci u koju je navodno bio zaljubljen. Pismo je potpisao s "tvoj Valentin", a prema drugom tumačenju, dok je Sv. Valentin bio u zatvoru, ljudi su mu ostavljali skrivene poruke oko njegove tamnice ili ih krijumčarili u ćeliju. Kada bi ih Sv. Valentin pronašao, on bi se molio za osobe koje su ih pisale.

Različiti valentinovski običaji

U nekim zemljama je običaj da djevojka od mladića dobije odjeću kao poklon, a ako ona zadrži dar znači da se želi udati za njega. U Japanu pak žene za Valentinovo svojim simpatijama poklanjaju čokoladu. Mjesec dana kasnije, odnosno 14. ožujka, muškarci ženama poklanjaju bijelu čokoladu.

Najstariju čestitku za Valentinovo napisao je francuski vojvoda Karlo Orleanski. Namijenio ju je svojoj supruzi dok je bio u zatočeništvu u Engleskoj. U Sjedinjenim Američkim Državama čak 15 posto čestitki za Valentinovo djevojke pošalju same sebi. U Finskoj se umjesto Valentinova slavi Dan prijatelja.

Simbol Valentinova je i Kupid, starorimski bog ljubavi. Često se prikazuje kako drži luk i strijelu jer se vjeruje da se onaj koga on pogodi svojom čarobnom strelicom odmah zaljubi.

U Veronu, rodni grad Romea i Julije, svake godine za Valentinovo pristigne oko tisuću ljubavnih pisama za Juliju. Ako želite, i vi možete pisati Juliji. Adresa je: Club di Giulietta – The Juliet Club, via Galilei 3, 37100 Verona, info@julietclub.com, a najbolja pisma se i nagrađuju.

Ako niste u vezi, ili ste nesretno zaljubljeni, znajte da je sutra vaš dan. Ako vam je do običaja, jer običaji kažu: Dan samaca slavi se dan nakon Valentinova.

A u Londonu pak, otvoren je restoran "Volim samo sebe" namijenjen samcima, nesretno zaljubljenima i drugima.
 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!