09:44 / 11.12.2019.

Autor: V.K./Hina

Zašto se mlade Japanke ne udaju?

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Lijepo odjevena skupina neudanih žena kruži konferencijskom dvoranom prepunom stolova, neobavezno razgovarajući i razmjenujući životopise kako bi pronašle bračnog partnera. Sve su u pratnji roditelja.
Lijepo odjevena skupina neudanih žena kruži konferencijskom dvoranom prepunom stolova, neobavezno razgovarajući i razmjenujući životopise kako bi pronašle bračnog partnera. Sve su u pratnji roditelja.

Jedna 39-godišnjakinja, koja novinarima ne želi otkriti ime, kaže da nije imala hrabrosti pronaći muža i odseliti se od majke, koja je došla s njom na ovo organizirano "sparivanje" kakvih je u Japanu sve više. 

- Nisam imala mnogo prilika upoznati nekoga, objašnjava i dodaje kako je na njenome poslu mnogo žena, a malo muškaraca.

Otprilike četvrtina Japanki od 20 do 49 godina neudana je, po vladinim podacima. Nije da one to ne žele, nego im zastarjele društvene norme i sve veći ekonomski pritisak otežavaju udaju, kažu stručnjaci.

Profesor sociologije s tokijskog sveučilišta Masahiro Yamada kaže da, istodobno, dijelu njih taj pritisak ublažava društvena norma u skladu s kojom samci žive s roditeljima do braka.

- Misle da je gubljenje vremena ulaziti u vezu s nekim tko ne ispunjava njihove uvjete i da mogu pronaći bolje, tvrdi Yamada. Takve osobe naziva "samcima parazitima", premda napominje kako i visoka cijena stanovanja u Japanu otežava iseljavanje iz roditeljskog doma.

Jedan 74-godišnjak u istoj dvorani traga za pogodnom mladenkom svome 46-godišnjem sinu i ukazuje na dodatni problem - pretjeranu sramežljivost.

- Moj sin je trgovac. Dobar je u odnosu s klijentima, ali ne zna prići ženi. Zašto sin ne traži sam za sebe? Prezaposlen je, kaže otac.

Shigeki Matsuda, također sveučilišni profesor sociologije, kaže da se radi o fenomenu koji se naziva hipergamija.

- Japanke nastoje pronaći muškarce s razinom obrazovanja i radnim mjestom iznad njihova, objasnio je Matsuda.

Anegdota s organiziranog "sparivanja" kao da to dokazuje. Red žena stvorio se ispred muškarca koji je, pokazalo se, imao najveća primanja u dvorani.

- Visok razmjer neudanih neće se promijeniti dok žene ne prihvate ideju vjenčanja s muškarcem koji zarađuje manje od njih, kaže Yamada.

A pomažu li događaji poput ovoga u Tokiju da se to promijeni? Shoji Wakisaka, čelnik organizacije koja je organizirala zabavu, kaže da je uspjeh ograničen. Otprilike dva posto sudionika u prosjeku pronađe supružnika.

Jedna sudionica rekla je novinarima da je to učinkovit način za susret s nekim tko želi brak.

- Ne možete baš prolaznika na cesti pitati je li u braku, dodaje njezina majka.

Na zabavi je bila i bračna savjetnica koji je sudionicima odmah savjetovala da snize svoja financijska očekivanja.

- Ne tražite previše. Nadam se da ćete izabrati onu osobu s kojom ćete se iskreno slagati, rekla je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!