14:03 / 10.05.2019.

Autor: D.M./Hina

Zatvorena slavna uvala iz filma "Žal" s Leonardom DiCaprijem

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Tajlandska uvala koja je postala poznata širom svijeta nakon filma "Plaža" ostat će zatvorena do 2021. jer je teško narušen njezin okoliš zbog prevelikog broja posjetitelja.

Tajlandska uvala koja je postala poznata širom svijeta nakon filma "Plaža" ostat će zatvorena do 2021. jer je teško narušen njezin okoliš zbog prevelikog broja posjetitelja. Maya Bay, na otoku Phi Phi Leh, privremeno je zatvorena prošle godine, a prije toga uvalu je svaki dan posjetilo do 5000 ljudi.

Kao rezultat, većina koralja je uginula. Vlasti su sada produljile zabranu za posjetitelje na još dvije godine kako bi dale više vremena ekološkom oporavku uvale Maya. Plaža se ključno mjesto radnje filma u kojoj glavnu ulogu ima Leonardo DiCaprio. Otkad je uvala zatvorena prošle godine, viđeno je da u njezinim vodama plivaju crnovrhi grebenski morski psi.

Profesor Thon Thamrongnawasawat, koji savjetuje tajlandsko ministarstvo za nacionalne parkove, rekao je za BBC u siječnju da će broj posjetitelja kada se uvala ponovno otvori biti ograničen a čamci se neće smjeti sidriti u njezinim vodama.

Lokalne turističke agencije rekle su da se oslanjaju na tu plažu.
Predsjednica lokalnog turističkog saveza Wattana Rerngsamut za AFP je rekla da bi se trebala provesti javna rasprava kako bi "lokalno stanovništvo moglo zaraditi za život".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!