Zavirite u život pčela

21:47 / 21.05.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Pčele - ilustracija

Pčele - ilustracija

Foto: MERCURY studio / Shutterstock

Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj u nedjelju će se obilježiti i u zagrebačkom Zoološkom vrtu edukativnim programom, a posjetitelji će kroz staklenu košnicu moći zaviriti i u život pčela.

Edukatori ZOO-a posjetiteljima će pojasniti koliko je živi svijet raznolik te zašto je važno raditi na očuvanju lokalne biološke raznolikosti. U ZOO-u se mogu vidjeti i mnogobrojne životinjske vrste koje imaju jedinstveno mjesto u fauni.

U očuvanju biološke raznolikosti posebna briga treba gajiti za male životinje, a jedna od njih je pčela. Smanjivanje broja pčela negativno se odražava na biljni svijet te se zato svaki pomor pčela treba doživjeti izuzetno ozbiljno. Budući da je Dan pčela bio 20. svibnja, i o njima će se govoriti tijekom edukativnog programa u ZOO-u.

U život pčela "moći će se i zaviriti" jer će Hrvatska udruga pčelara Pčelinjak posjetiteljima prikazati staklenu košnicu s pčelama - apisarij.

Prirodu i biološku raznolikost treba štititi od malih nogu, a to dobro znaju učenici zagrebačke Osnovne škole Marije Jurić Zagorke koji će posjetiteljima ZOO-a predstaviti svoj rad u školskoj zadruzi Pčelinja školica.

Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj i Međunarodni dan bioraznolikosti obilježava se 22. svibnja.

Ujedinjeni narodi ističu da je bioraznolikost odgovor na niz izazova vezanih uz održivi razvoj i temelj za izgradnju prirodnih rješenja na klimatske i zdravstvene izazove, za osiguravanje hrane, vode i ostaloga nužnoga za život.

Ove godine taj se dan obilježava pod sloganom "Izgradimo zajedničku budućnost za sva živa bića". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!