Završila jubilarna 1050. Dubrovačka festa

12:44 / 06.02.2022.

Autor: Morana Baričević/Podnevni dnevnik/HRT

Završava jubilarna 1050. Dubrovačka festa

Završava jubilarna 1050. Dubrovačka festa

Foto: HRT / HRT

Hodočašćem i misom na Gorici sv. Vlaha te spuštanjem barjaka dubrovačkog parca i podizanjem državne zastave ispred crkve sv. Vlaha, u Dubrovniku je u nedjelju svečano zatvorena 1050. Festa dubrovačkog sveca zaštitnika.

Zatvaranje prati novinarka Morana Baričević koja se javila za Podnevni dnevnik HTV-a. 

Svečanost zatvaranja započela je tradicionalnom budnicom Dubrovačkih trombunjera, nakon čega je uslijedilo hodočašće, procesija s gradskim barjacima na Goricu svetog Vlaha, gdje je svetu misu predvodio dubrovački biskup mons. Roko Glasnović.

Glasnović je u propovijedi povodom Međunarodnog dana života, između ostalog, naglasio kako nas prostor i vrijeme u bitnom određuju, ali kako život treba naučiti promatrati gledati Božjim očima pod vidom vječnosti.

- Svetac voli ljude i zato je svet. Svecu je jedini cilj učiniti dobro čovjeku i u tome je Božja slava, krajnji cilj života jednog sveca. Svetac nas voli, za nas se brine, štite nas, oslobađa i liječi, zagovara, uvijek je na našoj strani. Budući da voli čovjeka, on neizmjerno treba Boga te tako postaje svet. Svetac je most između neba i zemlje - izjavio je Glasnović. Naglasio je kako neće biti ni obnove ni pomaka u Crkvi i domovini ne dogodi li se ono u srcu i pameti brojnih pojedinaca.

Potom, točno u podne, nakon prigodnih riječi rektora Stolne crkve svetog Vlaha don Hrvoja Katušića, festanjuli Teo Grbić i Toni Cvjetković spustili su barjak sv. Vlaha sa standala ispred zborne crkve sv. Vlaha uz pjevanje Himne sv. Vlahu, te podignuli državnu zastavu.

A Dubrovčani su po 1050. put dokazali kako vole svoga sveca.

Festa svetoga Vlaha, koju je UNESCO 2009. godine uvrstio na popis nematerijalne svjetske kulturne baštine, otvara se svake godine na Kandeloru (Svijećnicu) 2. veljače, puštanjem golubica i podizanjem svečevog barjaka, a središnji dio proslave je na sam svečev blagdan 3. veljače, kada se održava sveta misa pred katedralom Gospe Velike te procesija Stradunom u kojoj se nose moći dubrovačkog parca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!