TBF i HRT-ovi jazzeri zatvorili ovogodišnju Sunčanu stranu Prisavlja

17.09.2021.

18:27

Autor: V.M./HRT

TBF i Jazz orkestar HRT-a

TBF i Jazz orkestar HRT-a

Foto: HTV / HRT

Završila je popularna Sunčana strana Prisavlja, barem za ovo ljeto. Zbog najave pogoršanja vremena koncert slavne splitske grupe TBF-a, koja je nastupila uz Jazz orkestar HRT-a, održan je, umjesto na otvorenoj pozornici Prisavlja, u Studiju 10 HRT-a - uz izravan prijenos na HTV3 i Radio Sljemenu.

Članovi TBF-a, odnosno The Beat Fleeta, svoje su brojne hitove prepustili u ruke iskusnim i nadahnutim aranžerima – Bruni Matić, Darku Sedak-Benčiću, Hrvoju Kralju i Hrvoju Štefaniću, pa smo ih imali priliku slušati u nešto drugačijem izdanju.


Redali su se hitovi poput "Malo sam maka", "Heroja" i "Grad spava", a tu je bila i kultna "Trilogija jada" s prvog albuma, koju, kako su istaknuli TBF-ovci, više ne sviraju baš na svakom koncertu.


Finale koncerta bilo je, naravno, rezervirano za "Nostalgičnu", "Smak svita" i "Alles gut" za sam kraj, ali i novi početak - jer, kako je podsjetio dirigent Hauser, u listopadu kreće nova sezona Jazz orkestra HRT-a.


Za bis su zvijezde zadnje noći Sunčane strane Prisavlja sačuvale "Lud za njom".


Dakako u izvedbi, članovima Jazz orkestra HRT-a pod vodstvom Mirona Hausera, pridružio se i puni sastav The Beat Fleeta: Aleksandar Antić (glavni i prateći vokal), Mladen Badovinac (glavni i prateći vokal), Luka Barbić (glavni i prateći vokal, sampleovi, klavijature), Nikša Mandalinić (gitara), Ognjen Pavlović (bas gitara) i Nikola Vidović (bubnjevi).


Osim na HTV 3 i Radio Sljemenu koncert možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi.


Pogledajte početak koncerta koji je otvorio "Genije":

Od klasike i šlagera preko filmske glazbe do ostavštine Dine Dvornika


Tijekom ljetnih mjeseci HRT-ova južna livada ponovno je bilo živo mjesto susreta publike s kulturom i umjetnošću.


Jedinstveno filmsko-koncertno iskustvo prošli je tjedan priredio je Simfonijski orkestar HRT-a sa svojim gostom, američkim dirigentom i skladateljem Timothyjem Brockom. Na programu je bila projekcija klasika kinematografije, crno-bijele nijeme komedije General iz 1926. režisera i glavnog glumca Bustera Keatona, uz 'živu' glazbenu pratnju Simfonijskog orkestra HRT-a.

Što nam svima, 13 godina nakon odlaska, znači Dino Dvornik, posvjedočio je koncert "Hipnotiziran - tribute to Dino Dvornik" na kojemu je Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom Mirona Hausera okupio neke od ponajboljih i najsvestranijih hrvatskih vokala, a koji su i sami veliki štovatelji Dinine glazbe: Nikolu Marjanovića, Helenu Bastić, Sabrinu Hebiri, Valeriju Nikolovska, Ivanu Kindl, Marija Huljeva, Ervina Baučića i Ninu Badrić.

Zbor HRT-a pod vodstvom šefa dirigenta, maestra Tomislava Fačinija, svoje ovoljetne nastupe na otvorenoj pozornici Sunčane strane Prisavlja zaključio je još 4. rujna izvedbom spektakularne kantate "Carmina Burana" Carla Orffa.


U izvedbi su sudjelovali vrsni vokalni solisti, sopranistica Margareta Klobučar, kontratenor Marko Antolković i bariton Matija Meić, kao i pijanisti Viktor Čižić i Petar Krokar, te udaraljkaši Luis Camacho Montealegre (timpani), Francesco Mazzoleni, Andrea Pedron, Mario Čavlek, Luka Ivir i Franko Štrbac


Bila je to verzija glasovite kantate bez orkestra - za soliste, zbor, dva klavira i udaraljke - ali jednako efektna, koja upravo i omogućava izvedbe u ograničenim uvjetima poput trenutačnih pandemijskih.

Još jednu nezaboravnu glazbenu večer priredili su početkom rujna na Sunčanoj strani Prisavlja Marko Tolja i Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom Mirona Hausera, uz gošću Miu Dimšić. Kasnoljetnu večer zagrijali su domaćim i svjetskim pop i rock hitovima u swing aranžmanima koji su naposljetku i rasplesali publiku.


Marko Tolja dugogodišnji je, uvijek rado viđeni, gost i suradnik Jazz orkestra HRT-a. Prije četiri godine suradnju su okrunili albumom Stavi pravu stvar na pravo mjesto na kojemu su snimili svima poznate domaće pop i rock evegreene, ali u swing obradama u retro maniri big banda. 


Stoga su okosnica programa bili upravo hitovi s toga albuma – Stavi pravu stvar, Rijeka snova, Nocturno, Sanjaj me, Ja volim samo sebe, Ugasi me - i to u aranžmanima Zvjezdana Ružića, Joea Kaplowitza i Andreasa Marinella.

"Sve će biti u redu" bila je, pak, poruka koncerta, koju su sredinom srpnja odaslali Psihomodo Pop i Jazz orkestar HRT-a udruženi u nesvakidašnji, ali velik, moćan i eksplozivan rock-jazz sastav. 


Dobro poznate hitove iz bogate riznice Psihomodo Popa mogle su se čuti obogaćene aranžmanima u najboljoj big band maniri, svjedočeći o iznimno kreativnoj i produktivnoj suradnji dvaju sastava.

A Kind of Magic bio je naziv programa kojim je Zbor HRT-a pod vodstvom maestra Tomislava Fačinija, krajem lipnja odao počast stvaralaštvu grupe Queen


Brojna publika došla je na ljetnu pozornicu HRT-a osjetiti taj posebni glazbeni užitak i, u raskoši glasova velikog sastava Zbora HRT-a, čuti izbor hitova iz nepresušne kreativne radionice slavne četvorke koju je sudbina spojila u Londonu davne 1970.: Freddiea Mercuryja, Briana Maya, Johna Deacona i Rogera Taylora.


Njihova glazba desetljećima je dio globalne kulture i nepresušno vrelo nadahnuća; za ovu prigodu aranžeri Tomislav Fačini i Olja Dešić izdvojili su 13 pjesama te ih prilagodili glasovima članova Zbora HRT-a i bandu u sastavu Zlatko Bebek, gitara, Marko Petrović, klavijature, Olja Dešić, bas gitara i Marko Duvnjak, bubnjevi, kao i uvjetima izvedbe na otvorenoj pozornici.

Publika je imala prigodu i za ponovni susret s Tamburaškim orkestrom HRT-a. Na čelu s maestrom Sinišom Leopoldom, uz goste – Stanka Šarića, Renatu Sabljak, Vokalni ansambl Angeluš, Blanku Došen, Šimu Jovanovca, Jacquesa Houdeka i Dragu Diklića - tamburaši su pripremili bogat, jednoipolsatni program pjesama koje su odavno ušle u srca ljudi, a neke su i pomalo zaboravljene.

Uz koncerte HRT-ovih simfoničara, jazzera, tamburaša i zborista, Sunčana strana Prisavlja ugostila je i niz kulturnih događaja, gostovanja zvijezda umjetničkog svijeta, razgovore, projekcije i izvedbe.


Među ostalim, slovenski kantautor i pisac Zoran Predin, španjolski književnik Manuel Vilas i srpski pisac Dragan Velikić, na pozornici Sunčane strane Prisavlja otvorili su 9. Festival svjetske književnosti, u program su bili uključeni i članovi Studija za suvremeni ples, i općenito predstavnici suvremene plesne scene, među kojima su bili vrsni koreografi, poput Irme Omerzo, Matije Ferlina, Larise Lipovac, Vesne Mimice, a vidjeli smo i vertikalni ples u izvedbi Nikoline Komljenović i Marije Šćekić.


Sunčana strana Prisavlja bila je mjestom zbivanja i drugih atraktivnih događaja, a snimke većine programa možete pronaći na usluzi HRTi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!