13:56 / 07.12.2020.

Autor: Anja Cerar/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Zbog pandemije kina prazna, hitovi 'na čekanju'

-

-

Foto: - / -

Kakvo je stanje u hrvatskim kinima – ekipa Vijesti iz kulture istražila je kolika je posjećenost i koji su filmovi najgledaniji.
Kakvo je stanje u hrvatskim kinima – ekipa Vijesti iz kulture istražila je kolika je posjećenost i koji su filmovi najgledaniji.

Pandemija je u kratkom vremenu promijenila filmsku industriju. Velika kina bila su prisiljena u proljeće zatvoriti svoja vrata, a nacionalna Mreža neovisnih kinoprikazivača doživjela je dramatičan pad gledanosti uz nedostatak filmova.

HAVC je, ne tako davno, pokrenuo projekt Povratka u kina prikazujući domaće filmske hitove. No, ni to, čini se, nije urodilo plodom jer publika i dalje zaobilazi kina. Provjerili smo kakva je trenutačno situacija.

Dvorane multipleksa nekad su bile prazne samo u vrijeme matineja, i to već starijih naslova. Danas je tako i u udarnim terminima - svega desetak gledatelja po projekciji.

- Činjenica je da su kapaciteti smanjeni zbog mjera zaštite. Trenutno nam velike brojke nisu cilj. Koncentrirani smo na to da priuštimo što sigurniji kinoizlazak, kaže Jadranka Ismailović iz Blitz-CineStara.

Publike je sve manje i u nezavisnim kinima: Nezavisna kina u nekim malim zajednicama su zapravo oaza kulturnog života, tako da ne treba o kinima samo razmišljati iz perspektive velikih gradova, ističe Alen Munitić, predsjednik Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača te dadaje da je tijekom zadnjih pola godine posjećenost kinima pala od 40 pa do 85 posto.

Ti postoci uključuju i ljetnu sezonu, odnosno pozornice na otvorenom. Tada su, u danim okolnostima, odlične rezultate ostvarivali novi domaći naslovi, poput filmova Mater, Mare, Tereza 37, a otada je pad gledanosti znatno veći.

- U biti je pad veći od 90 posto iako su kina sigurna mjesta i to znamo iz iskustva, i našeg i tuđih. Tako da, ljudi mogu ići u kina, ali u manjim brojevima, smatra ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich.

Uz strah od odlaska u kino - problem je i nedostatak velikih naslova, pogotovo onih komercijalnih. Najgledaniji filmovi ovog tjedna bili su holivudski naslovi Pokajnik, Klopa, cuga i luđaci te Vještice Roalda Dahla.

- Najveće američke filmske kompanije odlučile su sve one filmove čiji su proračuni 100, 150, 200 milijuna dolara ne puštati u kina ove godine. Prema tomu, u kinima se onda mogu gledati filmovi koji su niskobudžetni, koji nisu tako atraktivni, komentira filmski kritičar Dean Sinovčić.

Zaista je rijetkost da je projekcija nekog američkog blockbustera manje posjećena od novog domaćeg filma. Trenutačno, s propisanim razmakom među gledateljima, filmske dvorane, i to nezavisnih kina, puni samo Kumek Darija Juričana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!